Ілюстрація / REUTERS

Екологічна катастрофа на Донбасі, спричинена збройною агресією РФ, загрожує всій Європі, тому деокупація регіону має стати «архінагальним» питанням світової політики.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав у статті для ZN,UA.

Він навів лише кілька фактів, які свідчать про масштабність екологічного лиха на тимчасово окупованих територіях.

Відео дня

Так, за даними Авакова, у місті Бунге Донецької області (до 2016 року — Юнокомунарівськ) є об’єкт «Кліваж», руйнування якого призведе до радіоактивного зараження Азовського, Чорного морів та великих територій в Україні й за кордоном.

«Імовірніше за все, більшість із вас не знали, що у 1979 р. у шахті "Юний комунар" (місто Бунге, Донецька область) на глибині 900 метрів було здійснено експериментальний підземний ядерний вибух потужністю 300 тонн тротилу. В результаті утворилася скляна радіоактивна капсула, що містить радіоактивні ізотопи стронцію, цезію та плутонію (об'єкт "Кліваж"). У разі її руйнування відбудеться надзвичайно сильне радіоактивне забруднення підземних вод, яке пошириться на величезну територію. Як повідомили спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ, у квітні 2018 р. окупанти зупинили насоси, які відкачували з "Юнкома" воду», - зазначив Аваков.

За оцінкою фахівців, шахтні води у період від року до двох можуть сягнути критичного рівня ріки Булавинки, після чого відбудеться розмивання ґрунтів, фактично провалювання під землю міста Бунге та руйнування об'єкта "Кліваж". Потім радіоактивна вода потрапить до річок Кальміус і Сіверський Донець, потім — в Азовське, а згодом і в Чорне море. Забруднення внутрішнього моря перевищить норму в сотні разів. Радіоактивне зараження пошириться не лише на Україну а й на сусідні держави.

Крім того, в смт Новгородське Донецької області, поблизу Торецька, розташований фенольний завод, який скидає до своїх відстійників феноли, фенольні сполуки, сірчану кислоту, формальдегіди, нафтопродукти, нафталін та інші хімічні речовини, потрапляння яких до ґрунту може призвести до найтяжчих екологічних наслідків. За оцінками фахівців, у відстійниках знаходиться 270 тонн фенолу та фенольних сполук. У випадку прориву дамби хімікати потечуть до річки Кривий Торець, далі — в Сіверський Донець, а потім потраплять до Азовського моря.

У межах Довжанська Луганської області розташовано 45 тліючих відвалів. Унаслідок цього концентрація сірководню в місті у 45 разів перевищує допустимі норми. Крім сірководню, промислові відходи, що тліють, викидають в атмосферу багато важких і рідкоземельних елементів, концентрація яких на сьогодні не відома.

Водночас в районі Горлівки рівень шахтних вод піднявся з 1,5 кілометра у 2014 році до 400 метрів на сьогодні. У разі їх виходу на поверхню рівні забруднення водного басейну на величезних територіях будуть катастрофічними. Підвищення рівня "мертвої" води та підтоплення викликані припиненням роботи насосів, які відкачували шахтну воду навіть на закритих шахтах. Тепер ці насоси масово відключаються, а обладнання та електромережі на шахтах розкрадаються.

За результатами екологічного моніторингу східних територій, проведеного у 2017 р. у рамках спільного проекту координатора проектів ОБСЄ та Мінприроди, ситуація із забрудненням поверхневих і підземних вод у регіоні досягла критичного рівня.

Відповідно до супутникового моніторингу, у результаті підтоплення донбаських шахт територія Донецька вже просіла у середньому на 25 см, а в окремих районах міста — від 53 до 92 см. На Донбасі нині налічується 36 шахт, які були зупинені, їх обладнання розграбоване, а гірські порожнини затоплюються токсичними водами, внаслідок чого просідає ґрунт. Ще 70 шахт наразі перебувають у стадії ліквідації і будуть неминуче затоплені.

Читайте такожЕкологічні проблеми на Донбасі не можна залишати без уваги - ОБСЄ

За словами Авакова, це лише п’ять конкретних прикладів, але кожен з них — лише частина масштабних процесів руйнування екосистем регіону.

«Підтоплення шахт, просідання ґрунтів, вихід "мертвої" води та потрапляння її до системи водопостачання населення та водойм, хімічне та радіоактивне забруднення, ризик техногенних аварій — це ризики не лише для тимчасово окупованих районів двох областей і навіть не для України в цілому. Кожен із них також є реальною та достатньо близькою у часі загрозою для сусідніх європейських країн і може призвести до катастрофічних наслідків для всієї екосистеми континенту», - наголосив міністр.

Він підкреслив, що нині українська влада не має достовірної інформації про ситуацію на небезпечних об'єктах і рівень небезпеки від наявних природних і техногенних процесів.

Аваков припустив, що проблема вже настільки поглибилась, що потребує невідкладної широкомасштабної міжнародної операції для ліквідації наслідків "господарювання" окупаційної влади на захоплених територіях.

«Така операція можлива лише за умови припинення воєнних дій і в рамках комплексного процесу з деокупації Донбасу. А це робить деокупацію архінагальним питанням світової політики», - наголосив міністр.