Вчора жителі Армянська знову почали скаржитися на хімічні викиди у повітрі / фото Крым.Реалии

Українські прикордонники наприкінці минулого тижня помітили над непрацюючим заводом «Кримський титан» у тимчасово окупованому Армянську задимлення та випаровування невідомого походження.

Про це в коментарі УНІАН повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, коментуючи інформацію про нові викиди хімікатів в Армянську.

Відео дня

За його словами, наразі прикордонники, які перебувають на адмінмежі з окупованим півостровом, не зафіксували підвищення концентрації небезпечних речовин в повітрі.

«Ми бачили інформацію, яку публікують мешканці Армянська, в той же час прилади, які є на озброєнні, поки що не фіксують збільшення кількості отруйних речовин в повітрі», - сказав Слободян.

Разом з тим він зауважив, що «наприкінці минулого тижня (4-5 жовтня) над деякими будівлями непрацюючого заводу прикордонники спостерігали хмари випаровування незрозумілого походження, задимлення, яке було досить тривалий час. Можливо, це взаємопов’язані події, оскільки вітри дмуть в бік окупованого півострова».

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини.

Читайте такожХімічні викиди в Армянську відбуваються регулярно, наслідки аварії на "Кримському титані" не ліквідовані - МінТОТ

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стояв стійкий запах кислоти, на газонах лежали мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанові, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Крім того, в середині вересня стався ще один викид хімікатів.

Окупаційна "влада" Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кслотонакопичувача, який використовується заводом «Кримський титан», у результаті спеки і тривалої відсутності опадів.

В Армянську було запроваджено режим надзвичайного стану. Окупаційна "влада" вирішила зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

Також на админкордоні з Кримом у Херсонській області було зафіксовано наявність токсичних речовин у повітрі. У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації з кількох населених пунктів було евакуйовано дітей.

10 жовтня жителі Армянська знову почали скаржитися на хімічні викиди у повітрі.