Ілюстрація / REUTERS

Обвалення побудованого Росією мосту через Керченську протоку в захоплений Крим (Керченський міст, Кримський міст) може спровокувати екологічну та гуманітарну катастрофу.

Через падіння Керченського мосту Азовське море може виявитися замкнутим, тому Україна моніторить стан споруди, розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука Обозревателю.

За його словами, в Росії пильно стежать за результатами спостережень української сторони і реагують на тривожні повідомлення.

Відео дня

Читайте такожУ Росії злякалися довгострокової місії спостерігачів у Керченській протоці

"Коли ми опублікували інформацію про просідання Кримського мосту з одного боку, а з іншого боку — підняття арки, то наші російські візаві почали відразу: хохляцький треш, фуфломети і т. п...", — зазначив співрозмовник.

Чиновник стверджує, що "на третій день у Керчі висадилася група російських учених, проектувальників цього мосту, кілька десятків людей негайно розпочали працювати, щоб з'ясувати, що ж робити".

"Які можуть бути екологічні та економічні наслідки (обвалення Керченського мосту — Ред.) — зараз навіть спрогнозувати складно. Адже поки невідомо, де саме він завалиться, залишиться судноплавство чи ні...", — сказав заступник міністра.

Нагадаємо, РФ приступила до будівництва Кримського мосту у квітні 2015 року, компанія "Стройгазмонтаж" — підрядник будівництва. Навесні 2018 року — 15 травня — відбулося відкриття автодорожньої частини споруди, яка з'єднала російський Краснодарський край з Кримом.

ЗМІ повідомляли, що при будівництві мосту були допущені ряд порушень, зокрема, на опорах не була забезпечена нормативна товщина захисного шару бетону. Пізніше в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України повідомили, що Керченський міст зміщується.