Це - перший подібний проект в регіоні / фото: Rewilding Ukraine

В Одеській області екологи намагаються повернути пугача, занесеного в Червону Книгу України, в дику природу.

Як повідомили УНІАН у природоохоронній організації Rewilding Ukraine, минулого тижня почалася програма повернення (реінтродукції) в дельту Дунаю пугача звичайного - величезної сови.

«Пташеня цього червонокнижного виду оселилося в заповідній зоні Дунайського біосферного заповідника, щоб звикнути до нового дому. Трохи пізніше його випустять у дику природу. Це перша спроба повернути пугача в Придунав'я», - зазначили в організації.

Відео дня

Це пташеня вилупилося в Одеському зоопарку, де його спочатку вирощували батьки-птахи, і дитинча майже не бачило людей. Потім його перевезли в зону суворої охорони зазначеного заповідника - у великий вольєр об'ємом 54 куб. м. Деякий час пташеня житиме у вольєрі, харчуватимется пацюками та іншою здобиччю, міцнітиме.

Передбачається, що через кілька тижнів адаптоване пташеня випустять на волю зі спеціальним датчиком, який дасть змогу відстежувати птаха на певній території.

За словами орнітолога заповідника Максима Яковлєва, фахівці розраховують: якщо пугач приживеться, це стане порятунком для багатьох видів птахів, що мешкають у Придунав'ї. Він пояснив, що за останні 10 років пугача тут бачили лише один раз, хоч кілька десятиліть тому особин у заповіднику бачили регулярно.

У результаті зникнення цього виду на приморських косах заповідника пристосувалися жити колонії сірих щурів, які щороку знищують велику кількість кладок багатьох видів птахів, які тут гніздяться.

«Тому дуже сподіваємося, що пугач, у якого щури є улюбленою їжею, стане рятівником ... Крім того, жителі міста Вилкове і туристи з радістю зустрінуть такого чудового паха - це улюблений герой наших дитячих казок з його величезними жовтими очима, «вухами» і пронизливим моторошним криком», - зазначив Яковлєв.

В організації додали, що це - перший пілотний проект у програмі реінтродукції пугача в регіоні, реалізується він організацією Rewilding Ukraine спільно з партнерами в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю».

Читайте такожНа острові Єрмаков в Одеській області народилося дитинча водяного буйвола (фото)

Якщо перше пташеня приживеться, протягом наступних 4-х років ще близько 20 пташенят поселять у заповіднику для створення стабільної популяції пугача в Придунав'ї.

В організації наголошують, що зараз цей птах рідко зустрічається в Україні, єдина життєздатна популяція є лише на Поліссі.

Виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко уточнив, що адаптувати пугача в дику природу - пропозиція Одеського зоопарку.

«Коли ми збирали ідеї щодо відновлення екосистем дельти Дунаю, відразу сподобалася пропозиція зоопарку повернути пугача в дельту Дунаю, як знаковий і важливий вид. Такі спроби були успішними в різних куточках Європи, і ми сподіваємося, що використання їх досвіду допоможе нам відновити цього величного хижака і тут», - сказав Нестеренко.

Пугач (Bubo bubo) - одна з найбільших сов, досягає 75 см у висоту / фото: Rewilding Ukraine

Вчора з'ясувалося, що пташеня - самка, в організації вже оголосили конкурс на краще ім'я птаха.

Довідка УНІАН. Пугач (Bubo bubo) - одна з найбільших сов, досягає 75 см у висоту, з розмахом крил до 180 см. Є осілим видом. Доросла особина харчується на території 15-80 кв. км, захищаючи її від інших представників виду. Раціон - дрібні ссавці і птиці, популяцію яких пугач регулює (санітарно-гігієнічна функція).