У селищах Затока і Сергіївка склалася загрозлива екологічна ситуація / фото epifora.by

Одеська обласна рада звернулася до президента України Володимира Зеленського і Кабінету міністрів вжити заходів щодо недопущення техногенно-екологічної катастрофи, яка загрожує курортній зоні на чорноморському узбережжі в Білгород-Дністровському районі області та Дністровського лиману.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення депутати ухвалили сьогодні під час засідання.

Зокрема, затверджено звернення на ім'я Зеленського і прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

Відео дня

У документі наголошується, що в місті Білгород-Дністровський, селищах Затока і Сергіївка вищеназваного району склалася загрозлива екологічна ситуація. Вона пов'язана з практично відсутністю забезпечення населення якісною питною водою, катастрофічним станом каналізаційних очисних споруд, а також незадовільною санітарно-екологічною ситуацією Дністровського лиману, прибережної зони Чорного моря і прилеглих територій.

«Для досягнення безпечних умов життя, розвитку стратегічних напрямів у сфері туризму, просимо вжити невідкладних заходів щодо модернізації та реконструкції очисних споруд міста Білгород-Дністровського, селища Затока за рахунок коштів державного бюджету або залучених інвестицій», - сказано в зверненні.

Читайте такожЕстонський інвестор просить допомоги у Зеленського: в Затоці місцеве ОЗУ продовжує розкрадати пляж

У ньому говориться, що погіршення якості води є наслідком скидання забруднених стічних вод у водні об'єкти, що, в свою чергу, призводить до зниження популяції морської та землеводної фауни, отруєння місцевих жителів і туристів у літній період.

У документі підкреслюється, що централізовані системи каналізації з очищення стічних вод у зазначених населених пунктах застарілі й не відповідають сучасним вимогам.

У той час як аварійні ситуації на лініях каналізаційних мереж своєчасно не ліквідуються, місцева влада не в змозі знайти кошти на ремонт та належну експлуатацію очисних споруд.

Крім того, відсутній постійний контроль за їх роботою, що призводить до забруднення земель і підземних водоносних горизонтів.

Як наголошується, подальша експлуатація даних каналізаційних мереж і станцій небезпечна для життєдіяльності, як місцевого населення, так і туристів.

Зазначається, що Одеський регіон займає провідну роль серед туристичних регіонів України. Зокрема, місто Білгород-Дністровський, селища Затока і Сергіївка щороку відвідують сотні тисяч туристів.