Українців просять ретельніше сортувати сміття / фото УНІАН

Міністерство розвитку громад і територій України закликає громадян мінімізувати утворення побутових відходів, оскільки можливості комунальних служб значно зменшилися в період карантину.

«Можливості комунальних служб, які займаються збирання, сортуванням та утилізацією відходів, значно зменшилися порівняно зі звичайним часом. Таким чином, зараз кожне домогосподарство має приєднатися до практики зменшення та мінімізації відходів! Першим пріоритетом у системі управління відходами є запобігання їх утворенню», - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Згідно з повідомленням, це будь-які заходи, спрямовані на мінімізацію кількості відходів, які генерують домогосподарства. Зокрема, не користуватися одноразовим посудом, замінити пластикові пакети на сумки багаторазового використання. Також рекомендується зменшувати обсяг відходів у відрі або пакеті: ущільнювати, стискати і спресовувати його.

Відео дня

Читайте такожЦариця сміттєвої гори: коли Україна почне переробляти свої відходи

Другим пріоритетом є підготовка до повторного використання: перевірка, чистка та ремонт речей, внаслідок чого вони стають придатними до повторного використання без переробки.

«Непотрібний одяг, взуття та побутову техніку можна віддати на благодійність. Список організацій, які займаються прийомом вживаних речей у містах України можна знайти в мережі Інтернет», - сказано в повідомленні.

Третім пріоритетом, на думку міністерства, є роздільне збирання побутових відходів. Громадянам необхідно роздільно збирати побутові відходи будинку і розділяти їх на різні компоненти. Це може бути: скло, папір, пластик, органічні відходи, побутовий металобрухт, текстиль, дерево, небезпечні відходи у складі побутових відходів.

«Головний принцип роздільного збирання відходів: мити + стискати + стежити за маркуванням. Після закінчення карантину пластик, папір та склотару можна буде здати в пункти прийому вторинної сировини і отримати гроші. З органічних відходів можна виробляти компост і отримувати екологічні добрива для поліпшення якості ґрунтів», - зазначили у відомстві.

Довідка УНІАН. У середньому показник утворення відходів в Україні становить 250-300 кілограмів на рік на людину. За підсумками 2019 року утворилося майже 53 млн. куб. м побутових відходів, або понад 10 млн тонн, які було захоронено на 6 тисячах сміттєзвалищ і полігонів.