Спеціалісти вважають, що в Україні назріла гостра проблема охорони тварин на шляхах / inforesist.org

На Чернігівщині з початку квітня на автошляхах загинуло двоє лосів.

Читайте такожВ Одеській області розслідують підпал території Нижньодністровського природного паркуПро це повідомили у Чернігівському  обласному управлінні лісового і мисливського господарства. Згідно з інформацією, поблизу мосту через Десну на об’їзній автотрасі між Шестовицею та Ягідним (неподалік Чернігова) вантажівка поранила молоду лосиху. Тварина намагалася утекти, але пробігши метрів двісті, померла.

Минулого тижня на трасі Київ – Гомель біля повороту на Олешню — вночі загинув трирічний лось, а водій зник з місця дорожньо-транспортної пригоди.

Відео дня

Зі слів мисливствознавця ДП «Чернігівський лісгосп» Андрія Косенка, поява лосів на автошляхах пояснюється тим, що навесні відбуваються міграційні процеси у тварин, зокрема, під час «сезону тиші», коли в більшості з’являється нове потомство.

Самки лосів на даний час мають агресивний характер. Вони відганяють від себе дитинчат, яким уже виповнився рік, адже незабаром з’явиться молоде потомство.

Фахівці обласного управління лісового і мисливського господарства вказують, що нині на дорогах Чернігівщини все рідше і рідше встановлюють знаки «Обережно, тварини!». Дорожники пояснюють це низькою щільністю диких тварин. Мовляв,  у таких знаках нема необхідності.

Водночас автотраса чи залізнична колія — це не лише смертельна пастка для тварин, а ще й бар’єр для зменшення площі середовища їхнього існування.

«Тому назріла гостра проблема охорони тварин на шляхах. Можливо, на деяких ділянках доріг доцільно встановлювати знаки обмеження швидкості в певний період року чи час доби. Приміром, на час гону лося, козулі чи просто в нічну пору. Водіям слід бути уважнішими на дорогах, не перевищувати швидкості. Особливо вночі на неосвітлених трасах, обабіч яких росте ліс. Бо та ж косуля, засліплена світлом фар, не тікатиме, а різко зупиниться посеред дороги і  «стоятиме до останнього», – наголошує головний спеціаліст відділу мисливського господарства Чернігівського обласного управління лісового і мисливського господарства Володимир Бабич.

За даними обласного управління лісового і мисливського господарства, торік кількість лосів у Чернігівській області становила 1175 особин, порівняно з попереднім роком вона зменшилася на 55 тварин. Лось занесений до Червоної книги України. Штраф за його убивство становить 130 тисяч гривень.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Одесі розслідують вбивство червонокнижного орла правоохоронцями.