Виявлені скам'янілі ниткоподібні і трубчасті структури гематиту - оксиду заліза, які вказують на життєдіяльність залізобактерій / dis.podelise.ru

За оцінкою вчених, їх вік перевищує 4 млрд років, як повідомляє Бі-бі-сі.

У східній частині Гудзонової затоки в провінції Квебек розташований супракрустальный пояс Нуввуагітук, що містить вулканічні і осадові породи. Це одна з найдавніших геологічних формацій: вважається, що вік пояса досягає 4,28 млрд років.

Там, у відкладеннях кварцу, міжнародна група вчених виявила скам'янілі ниткоподібні і трубчасті структури гематиту - оксиду заліза, які вказують на життєдіяльність залізобактерій.

Відео дня

Дослідження було опубліковане в журналі Nature.

Виявлені мікроорганізми, ширина яких становить одну десяту людської волосини, містять велику кількість гематиту.

Меттью Додд, який дослідив ці знахідки в Університетському коледжі Лондона, вважає, що зроблене в Квебеку відкриття проллє нове світло на походження життя на Землі.

Читайте такожПоловина біологічних видів може зникнути з лиця Землі до кінця сторіччя - вчені

"Це відкриття дає відповіді на питання, які завжди хвилювали людство, а саме: звідки ми походимо і як ми опинилися тут?" - сказав Додд у розмові з Бі-бі-сі.

Супракрустальный пояс Нуввуагітук являє собою фрагмент стародавнього океанічного дна; він містить деякі з найбільш ранніх вулканічних і осадових порід, відомих науці.

Вчені досліджували фрагменти скелястої породи, що містили гідротермальні жили - тріщини в океанічному дні, звідки били гарячі, багаті мінералами гідротермальні джерела.

Відомо, що такі жили були важливим середовищем існування мікробів. Ще один працівник Університетського коледжу Лондона, доктор Домінік Папіно, вважає, що виявлені скам'янілості мають той же вік, що і сам супракрустальный пояс Нуввуагітук, тобто ці мікроорганізми жили від 3,77 до 4,28 млрд років тому.

"Це найстаріші скам'янілості на планеті, - впевнений Папіно. - Вони мають саме пряме відношення до питання про наше походження".

Будь-які заяви про виявлення ранніх слідів життя на Землі у багатьох викликають скептицизм, що зрозуміло. Часто неможливо довести, що якісь структури не могли з'явитися в результаті небіологічних процесів.

До того ж гірські породи, зрозуміло, зазнають змін. Нуввуагітук, наприклад, в різні геологічні епохи нагрівався і стискався.

Досі вважається, що найперші сліди життя на Землі були виявлені в скелях Західної Австралії, вік яких - 3,48 млрд років. Однак деякі дослідники сумніваються в їх біологічному походженні.

У випадку з останнім відкриттям фахівці з Університетського коледжу Лондона запевняють, що тут небіологічне походження знайдених структур практично виключено.

Читайте такожУчені пообіцяли "воскресити" мамонтів через два роки

При цьому доктор Папіно визнає, що багато геологів будуть здивовані тим, що метаболізуючі мікроорганізми використовували кисень так скоро після утворення Землі.

"Вони не допускають думки про те, що в той час вже були організми, що дихали киснем. Наше відкриття датує виробництво кисню на поверхні Землі віком самих ранніх з відомих нам осадових порід", - пояснює він.

Серед тих, хто скептично сприйняв повідомлення вчених з Університетського коледжу Лондона - професор Нікола Маклохлін з Університету Родса в ПАР. "Морфологія цих структур оксиду заліза не надто переконлива", - сказала вона Бі-бі-сі.

За її словами, в Нуввуагітуке є тільки непрямі ознаки діяльності мікроорганізмів і немає остаточної впевненості в їх біогенній природі. До того ж професор Маклохлін вважає, що вік скелястих порід, про які йде мова, не перевищує 3,77 млрд років.

Однак учасники канадської експедиції підкреслюють, що їх відкриття має велике значення і для наших уявлень про існування живих організмів в інших частинах Сонячної системи.

"Організми з Нуввуагітука відносяться до часу, коли - як вважається - на поверхні Марса була рідка вода й атмосфера, схожа на земну", - говорить Метью Додд.

"Так що якщо у цей час ми спостерігаємо еволюцію форм життя на Землі, то одночасно могло мати місце і зародження життя на Марсі", - вважає він.

Гіпотеза про те, що життя на Землі зародилося "всього" через декілька сотень мільйонів років після формування нашої планети, має велике значення і для дискусії про те, чи була поява живих організмів на Землі абсолютно унікальним явищем, або для виникнення біологічних видів просто достатньо виникнення правильних умов.