Ранее намерения строить солнечные электростанции в Чернобыльской зоне не реализовывались из-за не урегулированных в законодательстве вопросов выделения земли / Фото УНИАН

Згідно з презентаційними матеріалами, будувати сонячні електростанції планується в 10-кілометровій зоні в напрямку на південь від Чорнобильської АЕС. Готуються для будівництва ділянки розташовані поблизу доріг і ліній електропередач. Сонячне випромінювання на території складає 1300 кВт-год на кв. м.

Зазначається, що до існуючої інфраструктури можна підключити 200 МВт генеруючих потужностей. При вкладенні засобів в розширення інфраструктури потужності підключення можна збільшити до 1200 МВт.

Читайте такожУ Чорнобильській зоні хочуть створити лабораторії та об'єкти альтернативної енергетики

Відео дня

За інформацією відомства, повна реалізація проекту може дозволити виробляти близько 1,5 ГВт-год електроенергії на рік, що буде генерувати близько 120-130 млн євро доходу щорічно до 2030 року.

Серед переваг будівництва станцій у зоні відчуження вказані дешева оренда землі, а також наявність необхідної інфраструктури.

«Проект знаходиться на стадії розробки і розширення. До участі в проекті запрошуються широкі кола вітчизняних і зарубіжних інвесторів», - зазначили в Держагентстві.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році компанія Vipiemme Solar SRL після підписання меморандуму з Міністерством екології мала намір встановити сонячні панелі потужністю до 0,5 МВт в зоні відчуження, проте проект так і не був реалізований.

Читайте такожСховище відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні відповідатиме міжнародним стандартам – Держатомрегулювання

У квітні поточного року голова Держагентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук в інтерв'ю УНІАН розповів, що всі наміри будувати сонячні електростанції в Чорнобильській зоні не реалізовувалися через не врегульовані у законодавстві питання виділення землі.

Дана проблема була вирішена з прийняттям законопроекту про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника в зоні відчуження. Документ був підписаний президентом України 26 квітня 2016 року.

У кінці серпня Держагентство з управління зоною повідомило про намір передати в оренду 3,38 га землі на 49 років під будівництво сонячної електростанції. Вартість об'єкта оренди без урахування ПДВ складе 6,2 млн грн.