За словами кліматолога, в Україні може зникнути звична зима / фото УНІАН, Валерій Шмаков

В Україні в межах глобального потепління, як в інших країнах, може змінитися клімат. Вітчизняні кліматологи вже розробили кілька сценаріїв розвитку подій - всі вони передбачають підвищення середньорічної температури.

Про найстрашніший для України сценарій розповіла "Апострофу" учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська.

За її словами, цей сценарій настане, якщо не дослухатися до думки науковців і продовжити використовувати викопні джерела енергії.

Відео дня

"За цим сценарієм в Україні в певні сезони температура може підвищитися й на 4-6 градусів. Це дійсно катастрофа, і це ми говоримо про середні оцінки. У цьому дослідженні у нас не було можливості оцінити екстремальні погодні явища, бо це потребує інших методик і багато інших ресурсів", - каже кліматолог.

Читайте такожЛідери G20 хочуть досягти нульових викидів парникових газів до середини століття, але генсек ООН розчарований

Краковська додала, що зміна клімату проявляється саме в цих екстремальних погодних явищах, які українці відчувають на собі. У майбутньому це може призвести до того, що в Україні взагалі не буде зими.

"Це не виключає періодів морозів, але в середньому, скажімо так, температура буде вище нуля й не буде снігового покриву. Далі йде каскад наслідків: не буде снігового покриву - буде менше вологовмісту в ґрунті, і менше буде живлення річок. Водні ресурси будуть страждати й будуть зміни в екосистемах - не будуть вимерзати шкідники. Тобто далі йде цілий каскад впливів і ризиків", - резюмувала Краковська.

Як повідомляв УНІАН, згідно з новою доповіддю ООН, пандемія COVID-19 не уповільнила процес зміни клімату, а викиди вуглекислого газу швидко відновлюються після тимчасового спаду через економічне уповільнення та не наближаються до цілей скорочення. Концентрація парникових газів у атмосфері продовжує залишатися на рекордно високих рівнях, що призведе до небезпечного потепління планети. Підвищення глобальної температури посилює руйнівні екстремальні погодні умови в усьому світі, що поступово впливає на економіку та суспільство.

Вчені зазначають, що відповідно до планів щодо зменшення викидів парникових газів, які подали майже 200 країн, світ не зможе досягти мети щодо обмеження глобального потепління на 2 градуси.