У Британії через спеку доспіли авокадо \ фото REUTERS

Надзвичайно тривала тепла погода, яка встановилася цього літа в Великобританії, справила благотворний ефект на овочі і фрукти, які раніше в країні розводили тільки в теплицях.

Зокрема, рекордна температура призвела до щедрого врожаю екзотичних сільгоспкультур - у британських садівників виросли кавуни, фіги і авокадо, повідомляє Бі-бі-сі.

Це вписується в тенденцію останніх років: середземноморські і субтропічні рослини все краще приживаються на колись "Туманному Альбіоні".

Відео дня

Дощові зими і більш спекотна і суха літня погода з непередбачуваними обсягами опадів створюють сприятливі умови для зростання більш екзотичних видів, пояснило Королівське садівниче товариство.

У той же час вчені попередили, що більш спекотна погода влітку може нести з собою посухи, які здатні призвести до труднощів зі зрошенням сільгоспкультур.

Середня температура на планеті за останні 200 років, згідно з розрахунками кліматологів, підвищилася на 1,1 градуса Цельсія. Багато експертів пов'язують нинішні зміни клімату з виробничою діяльністю людини і парниковими викидами, що збільшилися з початку індустріальної епохи.

У Британії, за даними Національного метеорологічного бюро, середня температура зростає дещо швидше глобального середнього рівня. При цьому підвищення температури все виразніше відчувається на півночі країни, підкреслив Марк Маккарті, глава Центру інформації про кліматичні зміни при британському метеорологічному бюро.

У графстві Йоркшир на півночі Англії кліматичні процеси відстежують співробітники ботанічного саду Харлоу Карр, розташованого на околиці міста Харрогейт. В саду з 2020 року з'явилася ділянка, засаджена субтропічними рослинами.

За словами куратора саду Рассела Уоткінса, коли він починав роботу в Харлоу Карр 17 років тому, там росли в основному витривалі чагарники і холодостійкі багаторічні. Тепер же перед садівниками відкриваються все нові можливості.

"Ще кілька років тому такі рослини б тут не вижили", - сказав Уоткінс, вказуючи на гігантське листя тетрапанакса - типового для Китаю деревця, з якого роблять рисовий папір.

Тепер же йоркширську зиму можуть переносити холодостійкі банани, жоржини, деякі види імбиру, перерахував Уоткінс. А нинішнього літа, коли спекотна погода тривала тижнями, ці рослини розрослися і почувалися чудово.

Трохи південніше Йоркшира, в регіоні Східна Англія, садівник-любитель Кріс Боуер виростив у себе кавуни і фіги. Але, як розповів він Бі-бі-сі, особливу гордість цього літа у нього викликає урожай китайських фініків, хурми і південно-азіатського цитрусового юдзу.

"Через кліматичні зміни вирощувати немісцеві види стає все легше", - зазначив Боуер. Він додав, що намагається вирощувати види, яким потрібно менше води.

Тим часом у містах через ефект локального нагріву, пов'язаного з інфраструктурою, плодоносять екзотичні дерева.

Ботанік з королівських садів Кью Джеймс Уонг виявив, що в Лондоні ростуть авокадо. Він вважає, що дерева з'явилися з пророслих кісточок і прижилися. Більш того, вони виявилися стійкішими до перепадів температур, ніж припускалося.

"Великі лондонські авокадо змогли витримати навіть короткі періоди заморозків, коли температура падала до -10, як під час холодів, що прийшли з Сибіру в 2018 році", - пояснив Уонг.

У Лондоні вже деякий час спільноти з різних країн намагаються вирощувати екзотичні овочі та фрукти, але тепла літня погода останніх років допомогла збільшити врожаї, сказав Паулетта Хенрі з групи Black Rootz. Цей проект на півночі Лондона вирощує батат, різні види гарбузів і" мексиканські помідори " - томатілло.

Але експерти попереджають, що в майбутньому продовження сухої спекотної погоди в літній період може негативно позначитися на рослинах через нестачу води. Цього року в Англії в багатьох річках і резервуарах рівень води різко падав, і водопровідні компанії вводили заборони на використання шлангів для поливу на приватних ділянках.

"Спочатку тривалі періоди теплої літньої погоди будуть радісно зустрічати у Великобританії, і вони дадуть можливість вирощувати нові екзотичні овочі та фрукти", - сказав Кріс Аткінсон, вчений з Інституту природних ресурсів при Університеті Грінвіча.

Але перебої з водою будуть проблемою для всіх, хто хоче вирощувати щось ефективно, додав він.

Як повідомляв УНІАН, екстремальна спека, що накрила половину планети, призвела до обміління річок і осушення водосховищ, в результаті чого на їх дні виявилося чимало цікавих знахідок, серед яких сліди динозаврів, стародавні міста, "голодні камені".

Вас також можуть зацікавити новини: