Троянди в Англії опинилися під загрозою / ілюстрація Марина Григоренко

Традиційні британські сади опинилися під загрозою існування через аномальну спеку, яка все частіше накриває Європу і саму Великобританію в літній період.

Про це заявило Королівське садівниче товариство, повідомляє The Guardian.

Вчені-садівники, які взялися досліджувати наслідки спеки, що тероризує країну на цьому тижні, допустили, що в майбутньому такі ніжні квіти, як троянди і маки, характерні для традиційних британських садів, доведеться замінити на більш стійкі до спеки рослини, такі як шавлія і жоржини.

Відео дня

Відзначається, що жителі Великобританії стали помічати, що звичні їм горшкові рослини і цінні садові квіти в'януть під час рекордної спеки, яка на цьому тижні досягла 40,3 градусів за Цельсієм. І через кліматичну кризу такі температури, ймовірно, траплятимуться частіше.

Це означає, що людям доведеться почати думати про те, що і коли садити в їхніх садах, і, цілком можливо, таким чином традиційний британський сад більше не існуватиме, відзначають садівники.

У зв'язку з цим Королівське садівниче товариство закликало любителів рослин повідомляти їм, які рослини постраждали найбільше від спеки, підкріпивши інформацію фото, щоб допомогти їм порекомендувати рослини для вирощування в майбутньому.

Водночас садівники відзначають, що на традиційні сади впливає не тільки спека, але й часті перепади температури, включаючи так звану "помилкову осінь", що супроводжується проливними дощами і більш низькими температурами, перш ніж знову стане тепліше, що "збиває рослини з пантелику". Це означає, що садівникам доведеться вибирати рослини, які можуть витримувати як посуху, так і більш холодні та вологі умови.

Як повідомляв УНІАН, рекордна хвиля спеки в Європі в середині липня 2022 року, яка вже прямує в Україну, спричинила масштабні лісові пожежі та понад тисячу людських жертв у багатьох країнах