Північно-Атлантична течія / фото Levke Caesar / Potsdam Institute for Climate Impact Research

Швидкість Північно-Атлантичної течії знижується останні 160 років (приблизно з 1850 року) і зараз вона досягла мінімуму за півтори тисячі років.

Про це сказано в роботі, опублікованій в Nature, передає Republic.

Уповільнення течії призводить до підвищення температури біля східного узбережжя Північної Америки, а на схід від Гренландії - до її зниження.

Відео дня

Читайте такожКонцентрація вуглекислого газу досягла найбільшої позначки за 800 тисяч років

Згідно з даними дослідників, за півтора століття течія сповільнилася на 15-20%. Вони пов'язують це з таненням льодів (тала вода, яка легша за солону морську воду, залишається на поверхні, заважаючи течії), що, на їх думку, є природним процесом, пише The Wall Street Journal.

Іншої позиції дотримуються автори ще одного дослідження Північно-Атлантичної течії, також розміщеного в Nature. Вчені згодні, що течія сповільнюється через танення льодів, однак причиною називають людей і їх вплив на екологію.

У другій роботі також зафіксовано уповільнення течії. З середини XX століття швидкість знизилася приблизно на 15%.

Автори двох робіт вивчили систему меридіональної Північно-Атлантичної течії, куди в тому числі входить Гольфстрім.

Перша група дослідників вивчала склад осадових порід і розмір мінеральних частинок, зібраних на морському дні. Свої результати вони підтвердили за допомогою комп'ютерного моделювання.

Друга група вдалася до моделювання, а також до супутникових спостережень поверхневих течій. Пряме спостереження за течією проводять тільки останні десять років, тому дослідники не могли робити висновки на підставі цих даних і вдалися до моделювання.