Кліматологи заявили про можливий оранжерейний ефект \ NASA/NOAA/GOES Project

Провідні кліматологи попереджають, що низка глобальних явищ, таких як танення льодовиків, потепління світового океану, мінливі течії та зникнення лісів можуть привести планету в стан оранжереї, після чого навіть посилені спроби знизити викиди в атмосферу виявляться марними.

Читайте такожКількість смертей від аномальної спеки зросте в рази - вчені

Як пише Guardian, автори дослідження вважають, що навіть досягнення поставленої Паризькою угодою мети не перевищити глобальне потепління більш ніж на 2°С в порівнянні з доіндустріальним рівнем, може виявитися недостатнім для того, щоб утримати клімат планети в стабільних температурних межах, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

"Сподіваюся, що ми помиляємося, але, як учені, ми зобов'язані дослідити таку можливість, - наводить газета слова директора Стокгольмського кліматичного інституту Йохана Роскстрема. - Ми повинні знати правду і якомога швидше. Це одне з найбільш екзистенціальних питань сучасної науки".

На думку вчених, не можна виключити ймовірність того, що оранжерейний ефект призведе до зростання планетарної температури на 4°С вище доіндустріального рівня, при цьому підтримання людського існування стане проблематичним.

Ще один автор доповіді - Кетрін Річардсон з Університету Копенгагена - вважає, що є великий ризик того, що планетарні природні системи можуть почати нагріватися самі, навіть якщо ми припинимо викиди в атмосферу. Тобто від людства для порятунку будуть потрібні куди більш серйозні зусилля.

Сьогодні средньопланетарна температура лише на 1°С перевищує доіндустріальний рівень. Вона росте зі швидкістю 0,17°С в десятиліття. Паризька хартія передбачає заходи, покликані обмежити підвищення на 1,5-2°С до кінця століття. Автори дослідження вважають, що можуть знадобитися більш радикальні заходи.

"Спека, яка нині охопила Європу - не те, чого можна було очікувати при підвищенні температури усього лише на 1°С", - говорить Рокстрем.

"У контексті літа 2018 року говорити про помилкові тривоги кліматологів вже не можна. Тривожні явища вже з нами", - наводить у підсумку газета слова доктора Філа Вільямсона з Університету Східної Англії.