Хвилі лиману Шагани інтенсивно вимивають просочений хімікатами глиняний схил / фото facebook.com/rusevivan

В Одеській області на території національного природного парку «Тузловські лимани» виявлено прибережний схил, просочений невідомими хімікатами.

Про це в Facebook повідомив відомий еколог, колишній директор зазначеного заповідника Іван Русєв.

За його словами, обстежуючи прибережну територію лиману Шагани в зазначеному заповіднику, він «був вражений» світлою ділянкою прибережного схилу неподалік від села Приморське.

Відео дня

«Вертикальний схил був просочений якоюсь яскраво-білою хімічною речовиною. У процесі опитування місцевих жителів, стало відомо, що за часів СРСР, тут, на березі унікального лиману, було вирито величезну яму для скидання всіляких отрутохімікатів і міндобрив», - написав Русєв.

Читайте такожНа території заповідника "Тузловські лимани" на Одещині виявлено скотомогильник і звалище гною (фоторепортаж)

Як зазначається, сьогодні стіни ями для хімікатів з боку лиману вже немає, вона зазнала абразії, й хвилі лиману Шагани інтенсивно вимивають просочений хімікатами глиняний схил.

Еколог заявляє, що сучасники не винесли уроків із сумного досвіду попередників, зокрема, продовжуючи формувати величезні звалища та скотомогильники в межах національного парку.

При цьому, судові процеси, які ініціює адміністрація заповідника, поки очевидних результатів не дали.

Довідка УНІАН. «Тузловські лимани» - національний природний парк, розташований на території Татарубнарського району Одеської області. Створений 1 січня 2010 року. Площа - 27 865 га. Загальна площа водних дзеркал водойм - 206 кв. км. Система озер, розташованих у парку, має статус водно-болотних угідь міжнародного значення, відповідно до Рамсарської конвенції, з особливим охоронним режимом.

Лиман Шагани - солона водойма, з'єднана з морем через протоку. Площа водного дзеркала лиману - 70 кв. км, по косі - 8 км, найбільша довжина 12 км, глибина - менше 3 м. Солоність води схожа з морською - 18 г на літр.

Лиман має унікальний хімічний склад і велику площу випаровування, збагачує повітря корисними мінералами. Також відомий лікувальними грязями, подібними за складом із грязями Мертвого моря.