Нещодавно були надіслані інформаційні запити в "Державну службу геології та надр України" з метою встановити, чи є спеціальні дозволи на користування цими надрами, повідомили в "Автомайдані".

У відповідь отримали наступне: "Відповідно до відомостей, що введені до інформаційної електронної бази даних Державного науково-виробничого підприємства "Геоінформ України", на ділянках надр, обмежених географічними координатами, які зазначені у листі, діючі спеціальні дозволи на користування надрами відсутні".

Активісти наголошують, що для того, щоб зрозуміти, що було на місці цих кар’єрів ще відносно зовсім нещодавно, достатньо просто подивитися на фото з Google Earth та порівняти їх у часі.

"В день лише з одного кар’єру вивозяться десятки вантажівок піску, ціна якого стартує від 35 грн. за тонну. Тобто, лише за одну добу(!) власник нелегального кар’єру може заробити до 70-90 тис.грн., при цьому не сплачуючи жодних податків, зборів до бюджету та, звичайно, не вкладаючи гроші у відновлення землі після ведення свого "бізнесу", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожБезпілотник показав палаци на Трухановому острові з вирубаним під тенісні корти й футбольні поля лісом (відео)

Зазначається, що через роботу земснарядів та спеціальних барж, завдяки яким намивається пісок з дна водойми, утворюються ями глибиною до 25 метрів.

"За даними екологів, за останні роки на Дніпрі з’явилося 185 нових островів.  Це загрожує не тільки обмілінням найбільшої водної артерії, але й утворенням пустель, болотистих місць там, де їх ніколи й не було та знищенням природних нерестовищ риби", - підсумували в "Автомайдані".