Ілюстрація / REUTERS

У Чорнобильській зоні погіршення радіаційного стану в результаті пожежі не спостерігається. Про це УНІАН поінформували у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України щодо радіаційної ситуації в зоні відчуження в районі пожежі станом на 8.00.

У Мінекології зазначили, радіаційний фон в зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) державного спеціалізованого підприємства (ДСП) «Екоцентр» у безперервному режимі на 39 пунктах. Дані цілодобово надходять до диспетчерського центру раз на годину, а в умовах надзвичайної ситуації – раз на 2 хвилини.

Читайте такожУ Чорнобильській зоні зменшили площу пожежі вдвічі - ДСНС

Відео дня

"Враховуючи радіологічну значимість пожежі, на території зони відчуження посилено контроль за радіаційною ситуацією. В оперативному режимі аналізуються дані щодо потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД) та вмісту радіонуклідів у повітрі в районі пожежі", - наголошується у повідомленні.

Також сказано, що поблизу району пожежі розташовано 3 пункти автоматизованої системи контролю радіаційного стану.

"Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання за даними пунктів АСКРС в районі пожежі істотно не змінилася, коливання поточних значень знаходяться у звичних для кожного пункту межах. Контрольні рівні потужності еквівалентної дози не перевищені", - стверджується у повідомленні.

Разом з тим, повідомляється, що для оцінки радіаційного стану в район пожежі виїхала мобільна оперативна група ДСП «Екоцентр» з аспіраційним та дозиметричним обладнанням.

"В зоні відчуження та на прилеглих територіях на даний час погіршення радіаційного стану не спостерігається. Радіаційна ситуація знаходиться під контролем, подальша інформація буде оперативно уточнюватися та надаватися", - наголосили в Мінекології.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня о 12:35 у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення на території Луб’янського лісництва під час проведення технологічної вирубки лісу для прокладання залізничної дороги сталося загорання порубкових решток деревини та лісової підстилки, яке розповсюдилось на площу близько 20 га.