Експерт про наслідки окупації Джарилгача: ми можемо втратити острів назавжди / фото Департамент туризму та курортів Херсонської ОДА

Бодай кілька місяців перебування російських окупантів на Джарилгачі, який вони перетворили на військовий полігон, можуть призвести до повного знищення природи острова, вважає професор Києво-Могилянської академії Євген Хлобистов.

В коментарі "Новинам Приазовʼя" (проект Радіо Свобода) він зазначив, що на цьому острові в Каркінітській затоці Чорного моря сконцентровані біля 500 видів рідкісних рослин. Відновити його рукотворно буде неможливо.

"Там є унікальне біорізноманіття, десятки занесені до Червоної книги, унікальні піски. … Це дійсно унікальне місце. … Особливості заповідників в тому полягають, що коли ми втрачаємо унікальність заповідного фонду, унікальність території, унікальність біорізноманіття, ми потім не можемо це відновити. В принципі, це неможливо рукотворно відновити. Тому що воно є, поки ми його зберігаємо. Повернення назад не буде. На жаль, ми можемо втратити цей заповідник назавжди. Особливо, якщо він буде безпосередньо залучений в таких мілітарних цілях. І це, мабуть, є найбільша небезпека", – зауважив Хлобистов.

Відео дня

За словами професора, масштаби екологічних збитків залежатимуть від інтенсивності використання території окупантами. Якщо росіяни продовжуватимуть військову активність на острові, за 1-2 місяці все у заповіднику буде зруйновано, оскільки зміни будь-якої частина екосистеми призведуть до того, що інша частина теж деградуватиме.

"Російські військові вже знищили природну унікальність мису "Опук" в окупованому Криму, тому цілком імовірно, що так само вчинять і з островом Джарилгач", – додав професор.

Ситуація на острові Джарилгач - що треба знати

Джарилгач — найбільший острів України та Чорного моря. Адміністративно належить до Скадовського району, що на тимчасово окупованому росіянами лівобережжі Херсонської області.

Вся територія острова входить до Національного природного парку "Джарилгацький", Джарилгацька затока з островом охороняються Рамсарською конвенцією і є одним з  найбільш важливих та унікальних водно-болотних угідь планети.

Минулого тижня Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області – вони засипали переправу до острова піском. На самому острові було облаштовано військовий полігон. 

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів наголошували, що це призведе до замулення і деградації екосистем всієї затоки.

Вас також можуть зацікавити новини: