Области, в которых было замечено увеличение выбросов углекислого газа / фото NASA/JPL-Caltech

В останні роки через підвищення температур у водах Тихого океану на Землі прискорилося виробництво вуглекислого газу – щорічний приріст став максимальним за щонайменше дві тисячі років.

До таких висновків прийшли експерти NASA на підставі даних, зібраних із космосу. Агентство опублікувало прес-реліз з деталями дослідження на своєму сайті, передає Republic.

Дані для NASA збирала Орбітальна вуглецева обсерваторія (Orbiting Carbon Observatory, OCO-2), запущена в 2014 році з метою дослідження вмісту вуглекислого газу в атмосфері. OCO одержував інформацію про вміст вуглекислого газу, аналізуючи відображення сонячного світла в різних областях спектру.

Відео дня

Читайте такожВикиди вуглекислого газу можна скоротити на 70 відсотків до 2050 року - IRENA

Подібні дослідження робилися і раніше, проте завдяки тому, що OCO-2 постійно знаходиться на орбіті і щодня проводить сотні вимірювань, вченим вперше вдалося з'ясувати, де саме на Землі вуглекислий газ став з'являтися в збільшених кількостях. Згідно з отриманими даними, близько 80 відсотків газу було виділено в тропічних лісах Південної Америки, Африки та Індонезії. З'ясувалося, що збільшення виробництва газу відбулося за рахунок природних процесів, а не за рахунок антропогенної діяльності.

Причиною цього було течія Ель-Ніньо – явище, що приводить до коливань температури поверхневого шару води в Тихому океані поблизу екватора. Воно повторюється з періодичністю в декілька років, проте може бути сильно або слабковираженим – під час досліджуваного періоду Ель-Ніньо перебував в активній фазі.

Ель-Ніньо привів до збільшення температур в екваторіальних зонах, а також до масштабної посухи. У Південній Америці вона стала найсильнішою за 30 років, через що на континенті значно зросла кількість лісових пожеж. В Африці, у свою чергу, через збільшення температур швидше почали розкладатися мертві дерева. Ці процеси призвели до підвищення викидів вуглекислого газу, у той час як його природна переробка рослинами залишилася на колишньому рівні.

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі загалом постійно змінюється від сезону до сезону – це пов'язано з циклами життя рослин. При цьому середньорічні значення постійно ростуть з початку XIX століття, коли стартувала індустріальна революція. Тоді в атмосфері Землі було 595 гігатонн вуглекислого газу, зараз ця кількість зросла до 850 гігатонн.