Аделі помічений в Новій Зеландії - в 3 тис. км від середовища проживання \ фото REUTERS

Жителі узбережжя Нової Зеландії виявили на одному з пляжів рідкісного гостя - пінгвіна Аделі. Цей вид гніздиться виключно біля берегів Антарктиди і на найближчих до материка островах, і побачити його де-небудь ще майже неможливо.

Це всього лише третій зареєстрований випадок, коли представник виду Аделі помічений в Новій Зеландії - в 3 тис. км від середовища проживання. Перші два відбулися в 1962 і 1993 роках.

Колонії цього виду пінгвінів були вперше відкриті експедицією французького дослідника Жюля Дюмон-Дюрвіля в 1840 році. Він назвав їх ім'ям своєї дружини - Аделі, а місце виявлення птахів - землею Аделі.

Відео дня

Першим пінгвіна на новозеландському пляжі помітив місцевий житель Гаррі Сінгх, але спочатку подумав, що це забута на березі велика м'яка іграшка.

"Він не рухався протягом цілої години і виглядав виснаженим і розгубленим", - говорить Сінгх.

За його словами, поки він чекав прибуття спеціальної групи рятувальників, він найбільше хвилювався, щоб пінгвін не пішов знову у воду, тому що в його стані він став би легкою здобиччю морських хижаків, в надлишку мешкають біля берегів Нової Зеландії.

Крім того, на пляжі, куди прибило пінгвіна, часто вигулюють собак без повідків.

Читайте такожВ Антарктиді виявилося пінгвінів вдвічі більше, ніж вважалося раніше

Лікуванням пінгвіна, якого новозеландці вже встигли назвати Пінгу, зайнявся фахівець з порятунку пінгвінів з десятирічним стажем, біолог Томас Стрекл разом з командою ветеринарів.

За його словами, за довгі роки роботи йому траплялися особини різних видів, але ніколи він не бачив в цих краях пінгвіна Аделі.

Аналізи Пінгу показали, що тварина виснажена і зневоднена. Вже кілька днів пінгвін отримує харчування через спеціальну трубочку.

Коли він повністю оговтається, його випустять біля води, але чи захоче він виконати зворотний шлях в Антарктиду, вчені не знають.

За їх словами, якщо випадки появи пінгвінів Аделі почастішають, це буде тривожним знаком, що свідчить про зміни середовища проживання цих тварин.

У лютому цього року біля найпівнічнішого краю Антарктиди була зареєстрована найвища в історії температура повітря - +20,75 градусів Цельсія.

За даними Всесвітньої Метеорологічної Організації (ВМО), в останні 12 років площі антарктичних льодовиків стрімко скорочуються під впливом глобального потепління, повідомляє Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини