Вип намагався полетіти, але більше 10 м пролетіти не міг: очевидно, птиця була травмована \ 04868.com.ua

У Центр еколого-натуралістичної творчості Чорноморська Одеської області потрапив червонокнижний птах вип.

Читайте такожВ Україні лося виключили із Червоної книги

Його принесли дві старшокласниці. Вони розповіли, що знайшли птицю пізно ввечері поряд з дитячим садком №11. Вип намагався полетіти, але більше 5-10 метрів пролетіти не міг: очевидно, птиця була травмована, передає 04868.com.ua. Одна з дівчаток забрала птаха додому, і два дні вип жив у неї, відігріваючись і приходячи в себе. При цьому стрес у нього був, мабуть, настільки сильним, що птах відмовлялася їсти.

Відео дня

І тоді дівчатка принесли свою незвичайну знахідку в ЦЕНТУМ. Птиця була у великій картонній коробці з прорізаними «вікнами». При спробі відкрити коробку, птах вів себе агресивоно.

В одеському зоопарку є фахівці-практики, ветеринари, є спеціальні корми \ 04868.com.ua

Птицю оглянули орнітологи і поселили її в вуличному вольєрі. «Розміщувати вип у нашому живому куточку, в музеї було ризиковано, – розповідає біолог, методист центру Віра Браташ. – У неї могла бути яка-небудь інфекція, а це ризик для інших тварин».

Будиночок у вуличному вольєрі утеплили соломою, поряд насипали великий шар тирси, поставили ємність з водою і корм. Птиці відразу ж дали вітаміни, а потім просто залишили одну, щоб вона заспокоїлася і освоїлася.

Надалі рідкісна знахідка буде передана в Одеський зоопарк. І вже там після огляду ветеринарами буде прийнято рішення, чи залишати її у зоопарку чи можна випустити у природне середовище проживання. «Ми завжди так робимо з дикими тваринами, – розповіла Віра Браташ. – В одеському зоопарку є фахівці-практики, ветеринари, є спеціальні корми, – і там птиці зможуть забезпечити більш професійний догляд. Ми підтримуємо тісні зв'язки з зоопарком, при необхідності консультуємося з ними, і до цього вже передавали туди лелеку, руду чаплю, морську чернеть, куницю, жовточеревого полоза та інших мешканців дикої природи. Звичайно ж, відвідуємо наші «подарунки», і дуже радіємо, бачачи, що все в порядку».

Птиця була у великій картонній коробці з прорізаними «вікнами» \ 04868.com.ua

Довідка: Великий вип – птах родини чаплевих. Відноситься до роду лелекоподібних. В даний час знаходиться під загрозою зникнення і занесений в Червону книгу.