WWF називає рейнджерів "однією з перших і останніх сил для захисту планети" / фото УНІАН

Для боротьби з браконьєрством Всесвітній фонд дикої природи (WWF) фінансує спеціальні військові формування в країнах Африки та Азії.

Бійці, що діють за підтримки фонду, б'ють, розстрілюють і ґвалтують місцевих жителів, підозрюваних у браконьєрстві, йдеться у розслідуванні BuzzFeed, передає Дождь.

Журналісти BuzzFeed протягом року вивчали роботу WWF у Непалі, Камеруні, Центральноафриканській Республіці та Індії. Їм вдалося взяти понад 100 інтерв'ю та отримати тисячі сторінок секретних документів, які, як вони стверджують, доводять причетність WWF до підтримки військових.

Відео дня

Як пише видання, влітку 2006 року жителя Непалу Шихарама запідозрили в тому, що він допоміг синові закопати ріг носорога на задньому дворі. Згідно з розслідуванням BuzzFeed, рейнджери, підтримувані WWF, протягом двох днів катували чоловіка у в'язниці національного парку Читван. За словами дружини постраждалого, його били та заливали в ніс і рот солону воду. Через десять днів Шихарам помер. На тілі знайшли синяки й садна, а також сім зламаних ребер. Семеро свідків підтвердили, що охоронці били його бамбуковими палицями та ногами.

Після інциденту парк опублікував заяву про те, що чоловік втратив свідомість, сидячи на лавці. Але в підсумку трьох співробітників парку, включаючи головного наглядача, звинуватили у вбивстві та заарештували.

Читайте такожАвстралійські вчені спільно з WWF розробляють спосіб охолодження гнізд морських черепах

На тлі скандалу WWF підтримав представників парку, які наполягали на тому, що смерть Шихарама була природною, пише BuzzFeed. Крім того, співробітники фонду разом із урядом Непалу попросили місцевих активістів переконати сім'ю Шихарама відмовитися від звинувачень, про що виданню розповіли самі громадські діячі. У березні 2007 року справу обвинувачених у вбивстві відкликали з ініціативи влади Непалу. Через рік один із учасників тортур Шихарама зізнався у мемуарах, що охорона національного парку регулярно била людей, підозрюваних у браконьєрстві.

Співробітники національного парку Непалу отримали таку свободу дій невдовзі після того, як у 1967 році активісти WWF вперше прибули в Читван, йдеться в розслідуванні. Шість років потому там створили національний парк для збереження однорогих носорогів, королівських бенгальських тигрів і гарійських крокодилів. Десятки тисяч корінних мешканців було переселено за межі парку, щоб звільнити територію. У 1990-х роках WWF створив у Непалі спеціальні "антибраконьєрські" підрозділи рейнджерів. Фонд забезпечив їх зарплатою, спорядженням, а також пообіцяв винагороду за корисну інформацію.

Жителі району Читван неодноразово скаржилися на зловживання силою з боку рейнджерів. Вони розповідали про побиття, тортури, сексуальне насильство, вбивства, а також примушування до неоплачуваної праці з боку охоронців парку. Вбивство Шихарама було не одиничним інцидентом, а "частиною стратегії" WWF по боротьбі з браконьєрством, пише BuzzFeed. Співробітники фонду, як стверджується, фінансують і озброюють рейнджерів, попри докази їх причетності до насильства і вбивства десятків людей. У 2017 році, наприклад, в Камеруні охоронці національного парку катували 11-річного хлопчика на очах його батьків, розповіли виданню в родині дитини.

Камерунці, які живуть поруч із національним парком Лобеке на південному сході країни, розповіли BuzzFeed про нічні зломи, тортури опіками та спалені будинки через підозри у браконьєрстві. Документи парку, які опинилися у видання, доводять, що співробітники WWF тісно взаємодіяли там з урядовими військами. Незважаючи на те що співробітники місцевих відділень фонду повинні повідомляти про будь-які можливі випадки жорстокості в штаб-квартиру до Швейцарії, вони, як стверджується в розслідуванні, координують операції рейнджерів і закривають очі на їх дії.

Двоє колишніх співробітників WWF анонімно розповіли, що під час ескалації громадянської війни в ЦАР співробітники благодійної організації купували продовольство і паливо для військових, залучених до боротьби з браконьєрством. За словами одного з колишніх активістів WWF, він особисто навчав рейнджерів, як поводитися з АК-47 і вести оборонний бій.

Читайте такожЗа останні 40 років люди знищили 60% тварин на Землі - WWF

У 2017 році "Бі-бі-сі" повідомило, що в Національному парку Казіранга вбили кілька десятків осіб, у тому числі мирних жителів. Це викликало міжнародний резонанс, але в матеріалі практично нічого не говорилося про роль WWF у роботі парку. При цьому внутрішні документи, пише BuzzFeed, вказують на те, що фонд багато років поставляв індійським збройним формуванням джипи, кийки, шоломи, а також біноклі нічного бачення для патрулювання. В минулому році біля заповідника Пенч-Тигр виявили тіло побитого до смерті чоловіка, який збирав дрова. Після цього затримали вісьмох бійців, один із яких зізнався, що чоловіка вбили, а тіло спалили, щоб знищити докази.

У своїй рекламі WWF називає рейнджерів "однією з перших і останніх сил для захисту планети від злочинів проти дикої природи", відзначається в матеріалі. Також фонд, наприклад, продає дитячі ляльки "forest ranger".

У відповідь на матеріал BuzzFeed у WWF заявили, що багато тверджень видання "не відповідають" їх "розумінню подій". Організація пообіцяла організувати незалежне розслідування під керівництвом фахівців з прав людини.