Танкер затонув біля берегів Одеси в минулому році / фото УНІАН

Відбуксирування аварійного танкера «Делфі», який зазнав аварії біля берегів Одеси в листопаді 2019 року, перенесено на невизначений термін.

Про це сьогодні в Facebook повідомив мер міста Геннадій Труханов.

"" Делфі ". Виявили нові протікання, які розкрилися при піднятті судна. Ремонтні роботи тривають", - написав Труханов.

Він також розмістив відеозвернення, в якому повідомляє, що при піднятті напівзатонулого судна розкрилися неприємні «сюрпризи». Зокрема, фінальну частину евакуації танкера з пляжу змушені перенести у зв'язку з необхідністю усунути протікання в машинному відділенні.

За словами Труханова, також певні корективи у графік робіт вносить несприятлива погода (наприклад, вітер).

Мер не уточнив, коли саме відбуксирують «Делфі», додавши, що це зроблять відразу, тільки-но відремонтують судно і будуть «нормальні умови».

Підняття і буксирування танкера: заява міністра інфраструктури

Вчора, 6 вересня, міністр інфраструктури Владислав Криклій в Facebook повідомив, що в Одесі починається фінальний етап операції з підняття і буксирування танкера.

«Всі випробування завершено, екологічний стан - у нормі, і повна готовність до завершальної операції», - написав Криклій.

Він зазначив, що ця операція включає відкачування води з танків (ємностей судна), куди вона була подана спеціально для забезпечення стійкого стану (були високі хвилі і вітер), випробування водотічності, переміщення на глибину, закладання тросів і пристроїв для кріплення танкера між баржею і плавкраном «Атлас-4» та ін.

Пізніше Криклій розкритикував керівництво міста за нібито передвиборний піар на проблемах, пов'язаних «Делфі».

Читайте такожІз затонув біля Одеси танкера Delfi ставить вітік нафтопродуктів (відео)

Аварія танкера "Делфі": що сталося

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси в районі пляжу «Дельфін» зазнав аварії танкер Delfi з трьома українцями на борту. Відносно капітана було відкрито кримінальне провадження.
  • В результаті аварії було забруднено узбережжі, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа. Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби в кінці липня завершилися невдачею.
  • 23 липня АМПУ оголосила тендер на роботи по евакуації танкера, кінцевий термін подачі пропозицій - 28 серпня, вартість - майже 24 млн 682 тис. грн.
  • 26 липня комісія з ТЕБ та НС Одеської облдержадміністрації визнала ситуацію з «Делфі» надзвичайною. Судновласнику відмовили у продовженні робіт. Чиновники кілька разів заявляли, що не виключають розрізання судна на місці аварії. Екологи та громадські працівники стверджують, що це може обернутися для Одеси катастрофою.
  • Роботи з підняття судна буде виконувати приватна компанія без використання державних коштів.
  • 26 серпня «Делфі» поставили на рівний кіль.
  • 31 серпня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що танкер планують відбуксирувати 3-5 вересня.
  • 1 вересня Господарський суд Одеської області заарештував «Делфі» за позовом АМПУ.