фото УНІАН

Про це представники цих організацій заявили на прес-конференції в Києві.

«На цьому тижні на порядку денному у Верховній Раді і в комітетах є цілий пакет законопроектів, основна ідея яких - введення податку на виробництво та розміщення упаковки. По суті, це подвійне оподаткування... В той же час ніяких показників по утилізації, переробці, ніяких нормативів цими законопроектами не встановлюється», - сказала менеджер з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні Юлія Стельмах.

За її словами, нашій державі необхідно обрати курс на приведення українського законодавства у відповідність з кращими світовими практиками, які передбачають ієрархію поводження з відходами, їх роздільне збирання і введення системи розширеної відповідальності бізнесу за їх утилізацію. Однак запропоновані законопроекти, на думку експертів, тільки віддаляють Україну від обраного курсу на євроінтеграцію.

Відео дня

Як зазначила керівник контрольно-правового апарату Європейської Бізнес Асоціації Ярослава Савастєєва, для вирішення ситуації в Україні екологічної проблеми державі необхідно якомога швидше прийняти Національну стратегію поводження з відходами, в якій будуть закладені базові європейські принципи.

«Проблема не може бути вирішена за рахунок додаткового податкового навантаження на суб'єктів господарювання. Ми приходимо до висновку, що введення екологічного податку можливо і є короткостроковим рішенням. Але враховуючи, що основна мета - це реформування цілої системи і комплексне вирішення питання, треба мислити стратегічно», - сказала Савастеева.

На думку голови Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського, введення податку на відходи упаковки тільки посилить фінансове навантаження на виробників, що в свою чергу призведе до подорожчання продукції, що реалізується.

«Фактично те, що пропонують депутати – це введення нового податку на виробництво, тому що сьогодні не можна відокремити упаковку в технологічному процесі від продукту, який упаковується. Молочна галузь в даний час перебуває у фінансовій кризі, і додаткове введення податку для галузі буде тільки поглиблювати цю кризу і буде сприяти тому, що підприємства галузі будуть змушені піти в «тінь», - сказав він.

Як прогнозує виконавчий директор Асоціації українських підприємств целюлозно-паперової галузі «Укрпапір» Едуард Литвак, в зв'язку з введенням нового податку, кінцева вартість реалізованих товарів в упаковці зросте в середньому на 10-15%.

Як повідомляв УНІАН, Американська торгова палата в Україні послідовно підтримує законопроект №4028, в якому йдеться про роздільний збір відходів виробниками та їх відповідальність за їх переробку.

У законопроекті йдеться, що відсутність ефективної системи збору відходів веде до щорічної втрати ресурсів для переробної промисловості у вигляді відходів картону і паперу до 1,6 млн тонн, скла – 1 млн тонн, полімерів – 0,6 млн тонн.

У розвинених країнах системи збору, переробки та утилізації стають джерелом постійно поновлюваних ресурсів. Крім того, ця сфера створює велику кількість робочих місць.