фото REUTERS

Масштабна лісозаготівля в Україні здебільшого орієнтована на західні країни, у більшості з яких – кращий стан із зеленими насадженнями.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

"Україна має дуже низький рівень лісистості – 11-12%, європейські країни мають від 16% до 40% лісистості. Наприклад, Фінляндія або Швеція не вирубують власні ліси. Вони купують ліси для власних потреб, але вони зберігають власні ліси. Тому що це легені країни", – пояснює голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Водночас фахівці констатують, що незаконна вирубка лісів в Україні вже стала частиною тіньового прибуткового бізнесу. Однак замість того, щоб боротися з проблемою, дуже часто громадськості активісти, які спекулюють на екотематиці, відволікають від неї увагу. Так звані "екотерористи" перешкоджають роботі промпідприємств, фактично шантажуючи їх.

На думку експертів, в Україні слід запровадити відповідальність за "екотероризм" на законодавчому рівні, а суспільству і державі потрібно сконцентруватися на вирішенні реальних екологічних проблем, від яких залежить життя кожного українця.

"В Україні кілька мільйонів дерев, які були зрубані, – залишаються непроданими. Я вже не кажу про те, що куплене і буде викинуто. Ми маємо популяризувати іншу культуру ставлення до зелених насаджень і в період новорічних свят. І головне – значна кількість цих дерев була зрубана браконьєрським способом", – додала Тимочко.