За словами експерта, найбільший тиск і контроль відчувають великі промислові підприємства / фото ua.depositphotos.com

Українська держава зосереджена на контролі підприємств на предмет дотримання екологічного законодавства замість того, щоб впровадити реальні стимули та джерела фінансування модернізації бізнесу, як заведено в Європі.

Таку думку в коментарі УНІАН висловила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

"Важливо, щоб були створені стимули для тих підприємств, які справді займаються модернізацією виробництва. Щоб підприємству було вигідніше ставати екологічним. До речі, це європейська практика, і вони заохочують бізнес. Українська держава зосереджена на контролі, покаранні, але водночас ми говоримо про виконання "Європейської зеленої угоди". Поки що тут ми бачимо великі ризики", - сказала вона.

Відео дня

За словами Циганок, найбільший тиск і контроль відчувають великі промислові підприємства, які й так проводять екологічну модернізацію, оскільки вони перебувають у всіх на виду і є відкритими для комунікацій.

"Традиційно найбільша увага з боку контролюючих органів і з боку громадськості до тих підприємств, які найбільш відкриті в публічному просторі та насправді говорять про екологізацію. Ті підприємства, які працюють в тіні, часто не менше забруднюють навколишнє середовище, але єдине законодавче поле на них не поширюється", - сказала вона.

Еколог зазначила, що зараз в Україні багато говорять про реформу державного екологічного контролю. Але перед тим, як надати контролюючим органам широкі можливості для перевірок бізнесу, необхідно також передбачити джерела фінансування модернізації підприємств і впровадити стимули для екологізації виробництва.

"Ми не враховуємо того, що всі заходи з екологізації вимагають дуже значного фінансування, і ми бачимо, що бюджет реалізації таких програм не закладений, а законодавство водночас пропонує дати контролюючим органам необмежені можливості контролю. При цьому для підприємств в законі не закладені стимули проводити модернізацію. Це призведе до того, що підприємства просто будуть відбиватися від інспекторів, і наша країна знову зануриться в корупційних скандалах", - вважає експерт.

За її словами, в Україні спостерігається перекіс: реальні проблеми в екології замовчуються, тоді як кількість перевірок великих підприємств тільки зростає.

"На сьогодні питання реальних екологічних поліпшень дуже важливе. Тому що звідусіль, це як мантра звучить, що ми готуємося виконувати "Європейську зелену угоду", але водночас пропонується дуже багато законодавчих ініціатив, які ризикують залишитися тільки на папері. Тому що розробники таких проектів погано оцінюють реалістичність цих пропозицій. Ми занадто багато залипаємо в декларативних обіцянках і популізмі", - додала Циганок.

Експерт зазначила, що очолювана нею Асоціація намагається переконати чиновників у тому, що сліпе виконання, без реальної оцінки, екологічних вимог, зокрема, вимог "Європейської зеленої угоди", призведе до закриття підприємств і, як наслідок, погіршення економіки країни загалом.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерти відзначали, що постійні перевірки бізнесу в Україні під прикриттям турботи про екологію часто мають політичний або економічний характер, що перешкоджає розв'язанню реальних проблем і дискредитує сам рух з охорони навколишнього середовища.