Одеська тополя-рекордсмен пережила зиму / фото Думська

В Одесі фахівцям вдалося врятувати унікальне дерево-пам'ятку, майже знищене у 2020 році.

Як повідомили журналістам у прес-службі мерії, врятувати старовинну тополю вдалося спільними зусиллями озеленювачів КП «Міськзелентрест» та фахівців з Києва, які відгукнулися на проблему і здійснили консервацію зрізів особливим розчином.

На даний час на дереві, яке вже вважали загиблим, з'явилися паростки.

За словами головного інженера комунального підприємства «Міськзелентрест» Володимира Хроми, тополю можна вважати врятованим.

Читайте такожВ Одесі спробують врятувати унікальну 200-річну тополю - найбільшу в Україні

«Мабуть, в цьому дворі для неї склалися сприятливі умови: він відносно захищений, немає ніякого агресивного середовища, не проводяться розкопки. Тополя вже пустила пагони, і ми сподіваємося, що дерево буде жити й далі», - зазначив Хрома.

У мерії нагадали, що восени 2020 року чиновникам стало відомо, що представники приватної компанії «кронували» найстарішу тополю в Україні, яка росте в одеському дворі на вул. Торговій, 17. Вони самовільно варварськи обрізали дерево, залишивши тільки стовбур заввишки близько 8 метрів. До обрізки дерево було заввишки близько 25 метрів.

Про варварське обрізання легендарного дерева мешканці будинку повідомили на гарячу лінію КП «Міськзелентрест». Ця тополя - ботанічна пам'ятка природи - називають ще «тополею любові» або «пушкінською», її вік становить близько 200 років, а обхват - близько 6 метрів. Зазвичай в міському середовищі термін життя тополь лише 40-50 років. Місцеві гіди водили до одеського дерева екскурсії, а закохані приходили, щоб доторкнутися до незвичайної тополі і загадати бажання.

Як повідомляв УНІАН, 23 листопада 2020 року екскурсоводи заявили, що в центрі Одеси знищено унікальне дерево-пам'ятку - найтовстіша тополя України. Зокрема, за словами громадського працівника, екскурсовода Олександра Бабича, «на дрова» пущено знамените дерево - «Пушкінська тополя», відома також як «Канадська тополя». За даними громадських діячів, дерево значно пошкодили під приводом санітарної підрізки тополі співробітники обслуговуючого підприємства «Ренесанс-92».

Державна екологічна інспекція заявила, що вік дерева - понад 200 років, і воно є об'єктом природно-заповідного фонду. Збитки, завдані державі, становили 125 тис. 466 грн.

У лютому 2020 року в мерії Одеси заявили, що спробують врятувати унікальне 200-річне дерево-пам'ятку.

Канадська тополя в Одесі: чим відома

  • Канадська тополя - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення - росте в центрі Одеси, на вул. Торговій. Вік дерева близько 200 років. Обхват стовбура - кілька метрів. За деякими даними, воно отримано шляхом схрещування тополі чорної і тополі дельтоподібної у 1750 році у Франції.
  • Унікальне дерево внесено до туристичних маршрутів. Згідно з однією з легенд, поет Олександр Пушкін залазив по цьому дереву у вікно своєї улюбленої італійки Амалії - дружини комерсанта - купця сербського походження Івана Резнича. За іншою легендою, Пушкін на честь цієї жінки посадив цю тополю.