Фото УНІАН

Позиція Кабінету міністрів України, зокрема Міністерства аграрної політики та продовольства, є визначальною для отримання державних дотацій великими агрохолдингами.

Про це УНІАН повідомив народний депутат, член парламентського комітету з аграрної політики і земельних відносин Іван Мірошниченко.

«Все, що зараз затверджено, всі порядки розподілу дотацій аграріям - це все історія профільного міністерства та уряду. Жодної правки, жодної зміни від профільного комітету не було прийнято. І ризик, що в поточному році агрохолдинги знову будуть отримувати найбільше дотацій, однозначно є», - сказав Мірошниченко.

Відео дня

Читайте такожКомпанія-рекордсмен з отримання допомоги з держбюджету планує отримати нові дотації, розширюючи виробництво

Він підкреслив, що всі депутатські звернення та пропозиції щодо змін, які вносилися, не були сприйняті урядом абсолютно.

За словами Мірошниченка, така ситуація склалася, тому що існує повний розрив у координації, комунікації. Він вважає некоректним і неприпустимим мати такі взаємини сьогодні між комітетом і міністерством.

«Що стосується тваринництва, там все прописано таким чином, що агрохолдинги, швидше за все, отримають більшу частину всіх дотацій. Доступ до грошей буде мати дуже обмежену кількість агровиробників», - сказав депутат.

Однак він зазначив, що в порядках розподілу дотацій є речі, з якими він згоден. Наприклад, підтримка вітчизняного аграрного машинобудування, на яку виділено 1 млрд грн.

«Я сумнівався у доцільності цієї програми, оскільки мільярд — це, можливо, багато, але, дивлячись на показники минулого року, де ми вийшли на 100 млн грн за місяць, можна стверджувати, що кошти на 2018 рік будуть ефективно використані», - підкреслив Мірошниченко.

За його словами, виплата компенсації на придбання вітчизняної техніки буде користуватися попитом саме у дрібних і середніх агровиробників. І українці вже навчилися робити досить непогану техніку, вважає депутат.

Як повідомляв УНІАН, у лютому Кабмін затвердив програму підтримки аграрного сектору, що передбачає виділення дотацій у розмірі 6,3 млрд грн. З цієї суми 4 млрд передбачені на підтримку тваринництва, а інші кошти – на компенсацію вартості сільгосптехніки, підтримку фермерства та садівництва.

Група компаній «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка вже кілька років є абсолютним лідером по одержання з бюджету аграрних дотацій. Згідно з даними ДФС, тільки за підсумками трьох кварталів 2017 року «Миронівський хлібопродукт» отримав 1,25 млрд грн держпідтримки, хоча за підсумками минулого року отримав 230 мільйонів доларів чистого прибутку.

Восени 2017 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман, виступаючи у Верховній Раді і реагуючи на критику з боку народних депутатів з приводу дотування з бюджету в основному великих агрохолдингів, включаючи агрохолдинг МХП, пообіцяв змінити механізм розподілу дотації аграріям. Проте поки він залишається незмінним.

На думку експертів, в 2018 році «Миронівський хлібопродукт» швидше за все також отримає більше всіх дотацій з державного бюджету.