У ФРУ запропонували квотувати імпорт міндобрив для захисту внутрішнього ринку / фото УНІАН

Незважаючи на запровадження Кабінетом Міністрів ембарго на постачання мінеральних добрив з РФ в Україну, російські постачальники навчилися обходити цю перешкоду шляхом заміни країни-постачальника. Що загрожує монополізацією внутрішнього ринку і диктатом цін з їх боку в перспективі.

Таку думку виданню Hubs, висловив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

Читайте такожМінекономрозвитку пропонує заборонити ввезення в Україну з РФ добрив, сільгосппродукції та транспортних засобів

Відео дня

Як проаналізували журналісти, російські виробники в останні роки або увійшли до складу акціонерів підприємств інших країн (Польща, Грузія), або різко наростили експорт добрив в інші країни, чого раніше не робилося (Туреччина, Литва, Болгарія). Одночасно з цим, з цих країн значно зріс імпорт цієї продукції в Україну. Наприклад, Литва з 2015 р. наростила постачання добрив у 22,5 рази. При цьому обсяг постачання російських добрив в Литву збігається з обсягом поставок литовських добрив в Україну. Таким чином російські виробники навчилися обходити ембарго на постачання добрив на український ринок, стверджують експерти.

«Повірити в цілий ряд збігів дуже складно. Швидше за все ми маємо справу зі своп-операціями (операціями заміщення – Ред.), давальницькими схемами постачання й іншими варіантами перерозподілу продуктів. Зрозуміло, що в цій ситуації навіть повне ембарго на російські добрива не дасть ніякого ефекту... росіяни будуть диктувати ціну на нашому ринку», – пояснює Руслан Іллічов.

З урахуванням цього в ФРУ пропонують використовувати наявні в держави важелі захисту ринку, намагаючись не зачіпати інтересів аграріїв, а також – наших економічних партнерів (Литви, Польщі, Туреччини, Грузії та ін). Таким методом може бути, наприклад, квотування імпорту, за підсумками спеціальних розслідувань МЕРТ. Це світова практика, такі кроки дозволять встановити реальний контроль над дотриманням санкцій, сумлінно розподілять ринок між місцевими та іноземними виробниками і не дозволять допустити його монополізації Росією.

Як пишуть журналісти, проблема полягає в тому, що росіянам, шляхом більш низької собівартості продукції (сировину – природний газ – їм обходиться дешевше), вдається вигравати цінові перегони у нашого хімпрому. Раніше запроваджені заходи (окремі санкції РНБО, антидемпінгові мита) також не мали ефекту. Наприклад, російські виробники стали обходити антидемпінгові мита шляхом «підміни митного коду». За оцінкою Тамари Ковени, директора Черкаського державного науково-дослідного інституту техніко-економічної інформації в хімічній промисловості, таким чином, росіянам вже вдалося заощадити понад 7 млрд грн. на сплату антидемпінгового мита в український бюджет.