Ілюстрація / REUTERS

Новий міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов розкрив деталі щодо повноцінного запуску ринку землі, пояснив, чому вирішили об’єднати два міністерства та за яких умов можуть підвищити зарплати педагогам дошкільних закладів. 

Читайте такожПочаток реформи планують на літо: Гончарук назвав умови відкриття ринку землі для іноземців

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

За його словами, об'єднання міністерства агрополітики із міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства дозволить запустити ринок землі, а також переформатувати розвиток галузей: від міністерства галузі до міністерства політики галузі.

"Ми маємо створити умови, за яких економіка розвиватиметься, зокрема й з аграріями. Бо вони одні з найбільш швидко розвиваючих галузей, які ведуть за собою економічний розвиток. Якщо дивитися на вклад аграріїв у розвиток, то вони зростають зі швидкістю понад 10%. Тому вони в нас флагман зростання. А економіка має зростати, тому - об'єднання", - пояснив посадовець.

Милованов також прокоментував критику з боку противників такого об'єднання. Він наголосив, що для того, аби Україна розвивалася швидше, потрібно змінити "правила гри". За його словами, мають бути умови, щоб представники малого бізнесу, зокрема фермери, маючи ідеї й бажання розвивати свою діяльність, могли стати на рівні й, навіть перегнати великий холдинг.

Ілюстрація / REUTERS

Коментуючи запуск ринку землі, який може запрацювати в Україні вже влітку 2020 року, міністр наголосив, що це дозволить економіці, щонайменше, отримати додатковий відсоток зростання ВВП. За його словами, втілення земельної реформи дозволить фермерам і великим агрокомпаніям реалізовувати себе на ринку в однакових умовах. Тобто, якщо у представника малого бізнесу є бажання працювати, у нього є відповідні ідеї, але немає фінансового капіталу, він має отримувати можливості, щоб конкурувати на ринку: купити собі землю, створити фермерське господарство.

"Це робиться шляхом певних інституцій, які будуть надавати фінансування, і вирівнювати правила гри для фермерів і великих агрохолдингів, організацій", - сказав він.

Милованов зазначив, що проєкт закону потребує ретельної підготовки й Україна дійсно довго працювала над ним. Прикладом успішного втілення законопроєкту він назвав наших західних сусідів, зокрема Польщу, де відбулася успішна реформа економіки, тому і громадяни країни мають вищий рівень життя.

За його словами, запустити ринок землі потрібно правильно, але це потребує часу. Наразі усі 35 його варіантів готові. Оскільки над цим законом інші країни працювали не один рік, тому Україна має приклад і знає, які можуть бути помилки та як їх уникнути.

"Були й помилки, але і перемоги. Тому цей досвід вивчений і в Україні є люди, які це розуміють. Ще одна важлива річ, скасування мораторію на ухвалення закону не те саме, що повноцінний запуск ринку землі. Ухвалити закон можна швидко, а запустити ринок землі потрібно правильно, а це забере певний час", - пояснив посадовець.

Крім того, в Україні упродовж наступних п'яти років очікується бізнес-активність. Тобто, зросте купівля/продаж товарів і послуг, збільшиться кількість клієнтів та капіталовкладень. Разом з тим міністр пообіцяв однакові умови для усіх підприємців, незалежно від їхнього фінансового положення.