У 2012 році прибічників продажу землі було 9%, зараз - 19% / фото УНІАН

На сьогодні 19% українців підтримують запровадження продажу землі, 73% опитаних - проти цієї ініціативи, решта не визначилися, йдеться в дослідженні Соціологічної групи "Рейтинг".

Читайте такожКабмін здешевить кредити для купівлі землі після скасування мораторію на її продаж

Як зазначив керівник Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович, кількість прихильників ринку землі поступово зростала з 2012 року.

Відео дня

"У 2012 році прихильників продажу землі було 9%, зараз - 19%. Кількість прихильників потихеньку зростає. При цьому кількість противників, можна сказати, не змінилася - у 2012 році було 77%, зараз 73%", - сказав він.

Згідно з результатами дослідження, відносно високий рівень підтримки старту ринку землі серед більш молодих і заможних респондентів, власників паїв, які їх самостійно обробляють. Але навіть у цих категоріях кількість противників ініціативи становить не менш як 60%.

Продаж землі іноземцям підтримують ще менше – лише 13%, проти цього - 81% опитаних. На думку понад 40% українців, найбільший ризик запровадження ринку землі пов'язаний з викупом її іноземцями.

Як заявив Антипович, українці не будуть готові до продажу землі, поки не буде гарантій, що землі залишаться у власності України.

"Однозначно можна зараз говорити про те, що українці проти продажу землі, і в першу чергу - проти продажу землі іноземцям. Якщо законодавством будуть налаштовані механізми, що дозволяють зберегти землі у державній або приватній власності, але в Україні, тоді на цю тему можна буде спілкуватися з громадянами", - сказав він.

Також, згідно з опитуванням, 74% українців вважають, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні має ухвалюватися на всеукраїнському референдумі.

Говорячи про те, чому соцопитування різних компаній показують неоднакові результати, заступник директора "Рейтингу" Любомир Мисів зазначив, що відповіді залежать від формулювання питання. У дослідженнях "Рейтингу" питання звучить так: "Як Ви ставитеся до запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення?", з варіантами відповіді "підтримую / не підтримую / важко відповісти".

Дослідження "Ставлення українців до запровадження продажу землі" було проведено серед 2000 респондентів старше 18 років в областях, підконтрольних Україні. Терміни проведення дослідження: 28 вересня -1 жовтня 2019 року. Похибка репрезентативності - не більш як 2,2%.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабінет міністрів ставить перед собою завдання запустити в 2020 році ринок землі в Україні.

Раніше Кабмін подав до Верховної Ради законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обороту земель сільськогосподарського призначення".

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада до 2020 року продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який діє в Україні з 2001 року.

За прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.