Ілюстрація REUTERS

Ветеринари ліквідували збудник пташиного грипу в Немирівському районі Вінницької області, знищивши все поголів'я птиці в епізоотичному вогнищі.

Читайте такожГонконг посилив санітарні вимоги до імпорту яєць з України

Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Відео дня

«У період з 20.01 по 23.01 проведено заходи із стемпінг-ауту (умертвлення і знищення шляхом спалювання інфікованої птиці), при цьому умертвленню і знищенню було піддано все поголів‘я птиці, яке перебувало в епізоотичному вогнищі, - 108 688 голів», - сказано в повідомленні.

Крім того, фахівці провели вимушену дезінфекцію 9 приміщень для тримання птиці, 3 яйцескладів й інших приміщень, розташованих в епізоотичному вогнищі.

Також у період з 21 по 27 січня ветеринари провели клінічний огляд понад 28 тисяч голів птиці в 1418 дворах 39 населених пунктів поблизу вогнища вірусу, де також було взято проби біоматеріалу.

«За результатами проведених лабораторних досліджень збудника грипу птиці не виявлено», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що для підтвердження статусу благополуччя щодо грипу здійснюється відбір проб біоматеріалу з усіх птахівницьких господарств Вінницької області для лабораторних досліджень.

При цьому фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби відстежуватимуть і відкликатимуть з ринку продукцію птахівництва, отриману в період можливої дати занесення вірусу з епізоотичного вогнища.

Як повідомляв УНІАН, 20 січня цього року ветеринари зафіксували перший з 2017 року випадок пташиного грипу в Україні - на агропідприємстві «Хутір» у Вінницькій області. В результаті фахівці знищили 22 тисячі штук домашньої птиці.

23 січня Європейський Союз тимчасово зупинив імпорт з України м'яса і м'ясної продукції з птиці у зв'язку зі спалахом пташиного грипу. 24 січня імпорт майже всіх продуктів птахівництва з Вінницької області призупинила Білорусь.