Ілюстрація REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні в січні 2020 року збільшилася на 26,5% в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року.

Читайте такожРейтинг країн за видатками на їжу: українці витрачають на продукти харчування 42% своїх доходів

Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"В середньому в січні 2020 року українські професійні виробники молока отримали на 26,5% більше прибутку, ніж роком раніше. Але у 2014 і 2012 роках році цього місяця рівень український молочний індекс (УМІ) був вище, ніж в цьому році", - написав він.

За його словами, цей показник у січні 2020 року був найвищим за останні шість років, хоча і знизився у порівнянні з груднем 2019 на цілих 4,6%.

"Причина цього разу в кормах - вони зросли в ціні, тоді як закупівельна ціна на сире молоко практично залишилася без змін", - прокоментував він.

При цьому Ярмак зазначає, що доходи зросли у професійних фермерів, в той час як у переробних підприємств особливого зростання доходів не було.

"Ціни на сире молоко залишалися високими й зростали, а у світі, на відміну від України, дефіциту сировини не було. Якщо порівняти з серпнем 2018 року, то доходи виробників молока зросли в середньому на 69%, а от доходи переробників зовсім не змінилися", - написав він.

Експерт також повідомляє, що коронавірус може змінити світовий ринок молока, але поки не ясно, яким саме чином.

"Фундаментально начебто є причини для зростання ціни на молокопродукти, але попит може різко впасти у міру падіння туристичних потоків і зниження споживання в Китаї", - написав він.

За спостереженнями експерта, український молочний індекс завжди знижується в Україні в лютому.

"При цьому середнє зниження дуже суттєве і досягає 8,1%. Але час покаже, чи буде 2020 відрізнятися від стандартів", - додав він.

Довідка УНІАН. Український молочний індекс (УМІ) - індекс умовної прибутковості виробництва молока комерційними господарствами в Україні. Розраховується як співвідношення ціни на сире молоко першого сорту до вартості концентрованого кормового раціону в господарствах. Динаміка УМІ показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно до інфляції та девальвації, оскільки ці чинники вже враховані через зміну цін кормів і молока.