Тарас Барщовський / tbfruit.com

Адвокат Антон Пономарьов, що представляє інтереси фінансової компанії "Інвестохіллс Веста", яка отрималаправа вимоги за кредитами ТОВ "Яблуневий дар" і ТОВ "Танк Транс", підозрює ці компанії у виведенні кредитних коштів за кордон, а також незаконні операції із заставним майном, через що і подав заяву в поліцію. Про це він заявив в коментарі Delo.ua.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в середині лютого 2020 року Головне слідче управління Національної поліції відкрило кримінальне провадження проти компаній ТОВ "Яблуневий дар" і ТОВ "Танк Транс", що входять до групи Т.B. Fruit українського бізнесмена Тараса Барщовського. Відкриття справи було ініційовано фінансовою компанією "Інвестохіллс Веста", чий адвокат Антон Пономарьов значиться як потерпілий. У листопаді 2019 року компанія "Інвестохіллс Веста" викупила права вимоги 6,19 млрд грн боргу "Яблуневого дару" і "Танк Трансу" перед ліквідованим "Дельта Банком" на аукціоні, який провів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте такожЗМІ стверджують про ознаки замовлення у кримінальній справі проти двох компаній бізнесмена Барщовського

Відео дня

У Т.B. Fruit назвали дане кримінальне провадження таким, що носить замовний характер і є тиском на бізнес. Як стверджують юристи T.B. Fruit, компанія "Інвестохіллс Веста" не може бути потерпілою стороною у даній справі, оскільки "Яблуневий дар" і "Танк Транс" жодних кредитних договорів з цією компанією не укладали. Більш того, в групі компаній заявили, що формулювання "посадові особи ТОВ" Яблуневий дар "і ТОВ" Танк Транс "під виглядом отримання кредитів заволоділи грошовими коштами АТ" Дельта Банк ", що зазначені в матеріалах кримінального провадження, не відповідають дійсності, тому що до моменту введення в банк тимчасової адміністрації в березні 2015 року обидві компанії, як зазначалося вище, виплачували взяті кредити і платили нараховані відсотки, що повністю спростовує твердження про заволодіння грошовими коштами банку.

У свою чергу, адвокат Антон Пономарьов, який подав заяву в поліцію і виступив потерпілим у справі вважає, що заяви про нібито замовний характер кримінальної справи проти низки посадових осіб групи компаній T.B. Fruit і кінцевого бенефіціара Тараса Барщовського, за його словами, "ні що інше, як спроба ввести громадськість в оману, приховуючи суть".

«Дійсно, мною подано заяву до правоохоронних органів в інтересах компаній ФК "Інвестохіллс Веста", яка придбала у "Дельта Банку" права вимоги за кредитами ТОВ "Яблуневий дар" і ТОВ "Танк Транс", - визнав Пономарьов.

За його словами, в заяві він просить правоохоронні органи провести розслідування і дати оцінку таким епізодам:

  1. Можливе виведення кредитних коштів компаніями-боржниками ("Яблуневий дар" і "Танк Транс") через іноземні компанії за кордон;
  2. Незаконні операції із заставним майном (продаж гелікоптера, відчуження земельних ділянок, обладнання заводів, корпоративних прав тощо);
  3. Сумнівні договори між підконтрольними Тарасу Барщовському компаніями "Яблуневий дар" і "ТБ Сад" для ініціювання надалі, ймовірно, фіктивного банкрутства "Яблуневого дару";
  4. Ініціювання боржниками безперспективних кримінальних проваджень з метою отримання арештів активів "Яблуневого дару" для блокування держреєстрів, щоб "ФК" ІНВЕСТОХІЛЛС ВЕСТА "не мала можливості використовувати свої права Іпотекодержателя, а не з метою притягнення до відповідальності винних осіб, як того вимагає кримінально-процесуальне законодавство.

"За інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, між «Яблуневим даром» (Покупець) та компанією "Petergrow Limited" (Продавець) в період 2012-2014 років (що збігається з термінами видачі коштів за кредитними договорами з "Дельта Банком ") були укладені, ймовірно, фіктивні договори купівлі-продажу товарів на суму 58 167 218 євро. Ми вважаємо, що це - ті самі кредитні гроші "Дельта Банку", оскільки їх виведення через іноземну компанію "Petergrow Limited" відбулося відразу ж після отримання компанією "Яблуневий дар" траншей від банку. Надалі ці гроші не були повернуті, а компанія "Petergrow Limited" - ліквідована. У звітності компанії ми не знайшли відображення вищезазначених операцій ... Заслуговує на увагу той факт, що англійська компанія "Petergrow Limited" після всіх цих сумнівних операцій була ліквідована ще у 2016 році ", - пояснив адвокат.

Таким чином, говорить Пономарьов, саме для того, щоб перевірити цю інформацію, було ініційовано досудове розслідування.

"На нашу думку, факти незаконного виведення кредитних коштів через іноземні компанії вимагають перевірки в рамках досудового розслідування. Ми також зараз розглядаємо питання про подачу заяв про можливе відмивання грошових коштів бенефіціарами та посадовими особами Групи T.B. Fruit в компетентні органи Великобританії", - додав Антон Пономарьов.