Ілюстрація REUTERS

Передумов для дефіциту зерна в Україні в поточному році немає, повідомляє прес-служба "Української Зернової Асоціації (УЗА).

Читайте такожУкраїна збільшила експорт агропродукції майже до $4 мільярдів

Згідно з повідомленням, Україна щорічно споживає близько третини всього врожаю зерна (25-30 млн тонн) для внутрішніх потреб, решта дві третини йдуть на експорт.

Відео дня

“УЗА переконана, що ніяких передумов для дефіциту зерна на внутрішньому ринку немає, щобільше, на внутрішньому ринку залишається більш ніж достатньо зерна. Україна зібрала рекордний урожай, а цього року, за оцінками аналітиків УЗА, збере понад 94 млн тонн зернових і олійних культур, що відповідає тенденції останніх трьох років - збору врожаю понад 90 млн тонн", - йдеться в повідомленні.

УЗА прогнозує, що до кінця маркетингового сезону експорт зернових та олійних культур може досягти позначки 60 млн тонн, що зумовлено рекордним урожаєм цього маркетингового року – 92 млн тонн.

При цьому експерти не очікують зростання цін на зерно в поточному сезоні, попри пандемію коронавірусу у світі.

“Ми не очікуємо значних цінових коливань і вважаємо, що ціни відповідатимуть сезонному тренду. У світі не очікується дефіциту зерна, за прогнозами IGC (International Grains Council, Міжнародна рада по зерну), урожай зернових в новому сезоні досягне 2,22 млрд тонн, що на 2,2% більше прогнозу обсягу світового врожаю поточного сезону", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, урожай зернових культур в Україні у 2019 році становив 75,1 млн тонн, що на 4 млн тонн більше, ніж роком раніше.

Найбільше у 2019 році аграрії зібрали пшениці - 28,3 млн тонн (+ 15%), кукурудзи на зерно - 35,8 млн тонн (+ 0,1%), ячменю - 8,9 млн тонн (+ 21,2%).

Урожай соняшнику у 2019 році досяг 14,6 млн тонн, ріпаку - 3,3 млн тонн.

Довідка УНІАН. Станом на 30 березня 2020 року експорт зерна з України (без урахування олійних) досяг 45,4 млн тонн.