REUTERS

Міністерство навколишнього середовища та води Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) наприкінці квітня заборонило ввезення в країну української сільськогосподарської продукції, і наразі не надало офіційних роз'яснень з приводу такого рішення.

Читайте такожМолдова ввела квоти на українську "молочку" і м'ясо до кінця року

Відео дня

Про це повідомила прес-служба українського Центру досліджень і сертифікації халяль «Альраїд», чия акредитація на проведення сертифікації була раніше анульована ОАЕ.

«Наприкінці квітня 2016 року без будь-яких роз'яснень ОАЕ заборонили ввезення продукції з України, як тієї, що має сертифікацію на відповідність вимогам шаріату - халяль, так і тієї, що не потребує такої сертифікації», - йдеться у повідомленні.

Український Центр «Альраїд» звернувся з офіційними проханнями про роз'яснення причин такого рішення до Міністерства навколишнього середовища і води ОАЕ, а також до українських міністерств і відомств, до компетенції яких входять питання зовнішньоекономічних і торговельних зв'язків, зокрема й до Міністерства закордонних справ. Проте, зазначає прес-служба, за минулий місяць відповідей не було.

Читайте такожУкраїна має намір почати експорт м'ясної продукції в Китай

У повідомленні зазначається, що в загальній структурі халяль-сертифікованої продукції українських виробників частка товарів, що поставляються до ОАЕ, не є суттєвою, а отже заборона не призведе до великих втрат вітчизняних виробників. Водночас, даний ринок є дуже перспективним. «Споживання продуктів харчування в ОАЕ на душу населення є найбільшим у регіоні, а загальний обсяг імпорту сільськогосподарської продукції щороку зростає, і, за прогнозами експертів, до 2020 року досягне 53,1 млрд дол.», - наголошується у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України закликає зацікавлених експортерів надати свої запитання до торговельної політики Об'єднаних Арабських Еміратів перед її оглядом у Світовій організації торгівлі 1-3 червня.

Читайте такожУкраїна отримала доступ на ізраїльський ринок охолодженого м'яса

Мінекономрозвитку підготувало письмові запитання від України щодо процедури акредитації центрів для отримання права сертифікації продуктів (халяль) та забезпечення можливості їх експорту до Об'єднаних Арабських Еміратів. Крім того, Україна висловила стурбованість з приводу анулювання акредитації Центру дослідження та сертифікації "Альраїд" і невизнання виданих їм сертифікатів халяль.

29 лютого Україна отримала від Міністерства навколишнього середовища і води Об'єднаних Арабських Еміратів дозвіл на поставки яловичини, баранини і курятини. Крім того, Україна веде переговори про отримання дозволу на експорт в ОАЕ молочних продуктів, риби і яєць.

За даними Мінагропроду, в 2015 році структура експорту сільгосппродукції України виглядала таким чином: на Азію припадало 47% поставок, на ЄС – 26%, на Африку – 13%, на СНД – 11% (включаючи Росію – близько 2%), на інші країни – 3%.