Мінськ. Найближчим часом двом країнам вдасться вирішити всі проблемні питання, й поставки м'ясомолочної продукції з Білорусі в Україну поновляться.
Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це заявив сьогодні журналістам заступник міністра закордонних справ Білорусі Олександр ГУРЬЯНОВ.
При цьому, на його думку, проблема з поставками виникла не через якість білоруської продукції, а через якість обміну інформацією.
«Необхідний діалог на рівні ветеринарних, санітарних служб налагоджено, ведеться обмін інформацією, і ми сподіваємося, що аргументація білоруської сторони буде правильно сприйнята й найближчим часом поставки м'ясомолочної продукції на український ринок поновляться», - підкреслив О.ГУРЬЯНОВ.
Нагадаємо, що Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово припинила ввезення на територію України молока й молочних продуктів із Білорусі, а також тварин, сприйнятливих до АЧС, продукції та сировини з них.
При цьому прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ відзначив, що заборона на ввезення до України білоруської м'ясомолочної продукції є тимчасовим обмеженням.
У свою чергу, голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван БІСЮК за підсумками зустрічі з першим заступником директора департаменту ветеринарії та продовольства Мінсільгосппроду Білорусі Юрієм ПИВОВАРЧИКОМ, що відбулася 2 березня в Києві, заявив, що «білоруська сторона повністю погодилася із зауваженнями, але замість спільних дій з виходу із ситуації, що склалася, було висунуто ультиматум про те, що якщо українська сторона в односторонньому порядку не скасує тимчасові обмеження, то у понеділок з 15.00 білоруська сторона введе заборону на імпорт української продукції, зокрема олії, солі, кукурудзи, кондитерських виробів і шроту».
3 березня 2012 року Департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Білорусі надіслав офіційний лист голові Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України І.БІСЮКУ з проханням надати протоколи випробувань та іншу наявну у відомстві інформацію за кожним випадком виявлення невідповідності безпеки білоруської продукції.
Наприкінці цього ж дня українська сторона направила на адресу Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Білорусі свій запит із переліком питань про систему державного контролю за безпекою харчових продуктів, що діє в Республіці Білорусь.
5 березня Департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Мінсільгосппроду Білорусі заявив, що білоруська сторона має намір знайти взаєморозуміння з українською стороною і не вводитиме обмежувальні заходи у відповідь стосовно України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Білорусь: Митний союз не залишиться непоміченим...