Ілюстрація REUTERS

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру виявила 10 тис. га земель у розпорядженні Міністерства оборони, які незаконно оброблялися для вирощування сільгоспкультур.

Як повідомила прес-служба Держгеокадастру, на електронній кадастровій карті України було створено інформаційний шар з землями оборони, що дозволило провести моніторинг та виявити факти незаконної обробки земель.

Читайте такожЗеленський підписав закон, що має забезпечити прозорий доступ до геокадастру

Відео дня

На полігоні вирощували зернові

«Ми вже маємо перші результати. Держгеокадастр виявив незаконне використання понад 10 тис. гектарів земель оборони. І це в межах одного об'єкта Міністерства оборони України. Мова йде про полігон «Широкий лан», землі якого відводилися для розміщення та постійної діяльності Збройних сил України, а за фактом використовуються підприємцями для вирощування сої, соняшнику та зернових культур», – наводяться в повідомленні слова глави відомства Романа Лещенка.

Збитки

Відзначається, що третина полігону використовується не за призначенням, оскільки ведення сільського господарства на полігонах ВСУ законом не допускається. Встановлені збитки від нецільового використання цієї землі становлять 200 млн гривень.

«За підтримки міністра оборони Андрія Тарана ми вже почали роботу з моніторингу використання цих земель і зробимо все, щоб вивести порушників на чисту воду», - сказав Лещенко.

За даними Держгеокадастра, всього по Україні в незаконній обробці знаходиться близько 12 млн гектарів землі.

Держгеокадастр: хронологія подій

У 2019 році Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру запустила в тестовому режимі оновлену версію публічної кадастрової карти. На ній, зокрема, можна перевірити земельні ділянки онлайн, ортофотоплани меж адміністративно-територіальних утворень, земельних ділянок, їх кадастрові номери, із зазначенням форми власності або користування, обмеження у використанні земель.

Також Госгеокадастр додав на публічну карту об'єкти енергетичного комплексу, дані про нафтові та газові свердловини й т. ін., і поступово додає нові шари.

У липні 2020 року державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру заявила про те, що має намір публікувати в кадастровій карті України інформацію про сплату податків з земельних ділянок.

Аудит Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру виявив понад 10 тисяч потенційних порушень при безкоштовній приватизації землі за період 2013-2020 років, при цьому своїм правом на отримання 2 га землі скористався кожен сотий українець.