Посадка розсади 2021 - терміни та методи / фото ua.depositphotos.com

З приходом весни настають клопітні для городників та садівників дні. Попереду у них чимало садово-городніх робіт, а починати слід із висадження розсади.

Коли сіяти розсаду в 2021 році

Читайте такожВ Україні цього року очікується рекордний урожай (інфографіка)Першими на розсаду потрібно сіяти овочеві культури, які мають тривалий вегетаційний період. Йдеться насамперед про томати, баклажани, селеру, перець. Потім можна братися за висівання різних сортів капусти. Посів слід проводити з кінця березня до середини квітня.

Для отримання урожаю огірків, патисонів, кабачків та дині насіння варто висівати з середини квітня. У відкритий ґрунт можна висівати, коли мине загроза приморозків.

Слід зауважити, що огірки, кабачки та баклажани на розсаду краще відразу сіяти в окремі ємності, бо їхня коренева система особливо чутлива до пошкоджень під час пересадки.

Ґрунт для розсади

Для посіву насіння можна придбати спеціальний готовий ґрунт, а можна приготувати його самим, взявши перегній, пісок та садову землю в пропорціях 3х4х3.

Інгредієнти треба просіяти, щоб розбити грудки й отримати рівномірний невеликий субстрат для розсади. Також їх рекомендується дезінфікувати на пару або в мікрохвильовій печі, щоб знищити спори грибів та бактерій. Це потрібно робити приблизно за місяць до посадки насіння, щоб мікрофлора змогла відновитися до посіву розсади.

Коли та як правильно садити розсаду / фото ua.depositphotos.com

У ґрунт можна додати спеціальні мінеральні добавки – вермикуліт або перліт. Вони будуть забезпечувати насичення ґрунту повітрям і підтримувати водопроникність. Придбати їх можна у садових центрах.

Готовий субстрат в ємності слід викладати так, щоб до верхнього краю він не доходив на 1 см. Після посіву насіння більшості культур присипають зверху невеликим шаром землі, а деяке слід залишати відкритими. Детальні вказівки зазвичай вказані на упаковці з насінням. Посіявши насіння, ємності зазвичай маркують, вказуючи вид, сорт рослини та дату посіву.

Крім того, окремо слід потурбуватися про освітлення, щоб отримати сильну розсаду. В ідеалі для пророслого насіння треба 12-14 годин яскравого світла на день.

На швидкість появи перших сходів впливають якість насіння, глибина посадки в ґрунт, вологість та насиченість посівного матеріалу водою. Наприклад, капусті потрібно до 5 діб, томату – до 6 діб, баклажанам – близько 10 діб, а болгарському перцю – до 15 діб.

Висадження розсади у відкритий ґрунт

Читайте такожРада схвалила законопроект про підтримку фермерівТемпература повітря та ґрунту, час доби і навіть хмарність – усе це має велике значення для висадження розсади у відкритий ґрунт.

Так, розсаду у відкритий ґрунт рекомендовано висаджувати тільки коли його оптимальна температура тримається не менш як 5 днів. Не варто висаджувати розсаду в непрогрітий ґрунт, бо коренева система не зможе забезпечити рослину поживними речовинами.

Найкраще висаджувати розсаду у відкритий ґрунт в останню декаду травня. Якщо ж хочеться висадити її раніше (на початку або в середині травня), то фахівці радять садити невелику кількість, щоб у разі приморозків можна було її укрити.

Вас також може зацікавити: