Цінники на продуктах незабаром неприємно здивують / фото УНІАН

У перший день грудня в Україні змінили розмір мінімальної зарплати - вона збільшилася на 500 гривень. У майбутньому це спровокує зростання цін на продукти, вважає експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

Про це пише "КП в Україні".

"Зрозуміло, що ці умовні 500 гривень українці понесуть не на депозити, а на споживчий ринок, тим більше враховуючи підвищений попит напередодні свят. І це стане поштовхом до зростання цін в першу чергу на самі звичайні продукти, які ми традиційно купуємо до столу. Це все ті ж овочі борщового набору, яйця, м'ясо. А ось таких продуктів, як риба, ікра, імпортні фрукти, подорожчання практично не торкнеться. Максимум ціни скоректуються в залежності від зміни курсу долара", - прогнозує Пендзін.

Відео дня

За його словами, багато чого буде залежати від співвідношення попиту і пропозиції на локальних ринках - в різних регіонах ціни можуть істотно відрізнятися.

Читайте такожГазовий удар по тепличних овочах: що буде взимку з цінами на свіжі вітаміниВідповідаючи на запитання, чи потрібно запасатися продуктами, експерт зазначив, що українці, які цього потребували, давно їх закупили. Самостійне "забезпечення власної продовольчої безпеки", каже експерт - це українська традиція.

Зростання мінімальної зарплати в Україні

З 1 грудня мінімальна зарплата в Україні піднята з 6 тисяч до 6,5 тисячі гривень.

Раніше мінімальну зарплату в Україні було підвищено з 5 тисяч гривень до 6 тисяч гривень - це сталося з початку нинішнього року.

Зростання цін на продукти в Україні: 

  • Ціни на цукор і соняшникову олію в Україні в серпні 2021 року в річному вираженні - у порівнянні з серпнем 2020 року – підвищилися на 91,2% і 75,6% відповідно.
  • У серпні в річному вираженні ціни на яйця зросли на 51,8%, хліб подорожчав на 16,5%, м'ясо – на 11%, макарони – на 10%.
  • Експерти також прогнозували, що через подорожчання газу в Україні злетять ціни на хліб.
  • До середини жовтня 2021 року ціни на яблука в Україні опустилися до рівня 2018 року, коли був зібраний рекордний урожай цих фруктів.
  • Експерти прогнозували, що до кінця 2021 року вартість яблук в Україні може злетіти до 14-15 грн.
  • За словами експерта до новорічних свят вартість яєць може досягти  38-40 гривень за десяток.