Вирощування фактично всієї групи зернових для багатьох підприємств стало збитковим / фото УНІАН, Володимир Лях

Під час осінньої посівної кампанії українські аграрії вдвічі зменшили кількість посівних площ під озимину порівняно з довоєнними показниками. 

Як повідомив під час брифінгу заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук, причинами цього стали: окупація частини українських територій, небезпека у прифронтових зонах, замінування, а також посуха на початку посівної кампанії та нестача коштів у аграріїв.

В результаті, за словами експерта, пшеницею було засіяно близько 3,8 мільйона гектарів.

Відео дня

"За поточний рік українські товаровиробники втратили близько 100 млрд гривень за рахунок недоотримання фінансування через можливості реалізації своєї продукції. Логістика створила велику проблему з ціновою позицією. Тому вирощування фактично всієї групи зернових та навіть соняшнику для багатьох підприємств стало збитковим. Тому в таких умовах говорити про можливість розширити посівні площі не доводиться", - підкреслив Марчук.

Проте, за його словами, це ніяк не позначиться на продовольчій безпеці країни. Оскільки того, що ми маємо по озимих культурах і що матимемо по ярих, вистачить для забезпечення внутрішніх потреб.

Але, як зазначає представник ВАР, скорочення посівних площ буде впливати на експортний потенціал країни, тому Україна може втратити валютну виручку, а аграрії - обігові кошти.

Експорт зерна з України під час війни

Як повідомляв УНІАН, після виходу Росії із "зернової угоди" в серпні ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового маршруту, яким можуть скористатися цивільні судна, зокрема ті, які перебувають в портах Великої Одеси.

Поступово рух суден тимчасовим морським шляхом почав наростати. Станом на 23 жовтня в Мінагро констатували, що Україна цим шляхом експортувала переважно в Європу і Африку майже 700 тисяч тонн зерна.

Наразі під загрозою зриву експорт української аграрної продукції наземними шляхами через блокування польськими перевізниками пунктів пропуску між Україною та Польщею.

Вас також можуть зацікавити новини: