Запуск ринку землі в Україні йде за планом / фото УНІАН Володимир Гонтар

Запуск ринку землі в Україні йде за планом і протягом найближчих 5-10 років ціна на землю може істотно зрости.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте такожУ ЄС розповіли, коли в Україні має стартувати земельна реформа

Відео дня

"Все йде за планом, спасибі Верховній Раді, надзвичайно складно прийнятий законопроект 2194, очікуємо прийняття законопроекту 2195, який розкриє можливість електронних торгів землею. Ми дивимося на аналогію щодо впровадження ринку землі серед наших країн-сусідів. Протягом 5-10 років вартість землі може зрости від 2 до 5 разів", - заявив Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що зростання цін на землю позитивно позначиться на капіталізації держави.

"Це дуже добре, тому що це капіталізує нашу державу і землю українців, якою вони володіють. Українці отримають право, а не обов'язок продавати свою землю. А право дає можливість приймати рішення. Подорожчала земля - продай її дорого за ринковою ціною без корупційного податку, який накладали чиновники, коли не було ринку землі", - зазначив Шмигаль.

"Тому я впевнений, що з 1 липня ми зобов'язані відкрити ринок і вчитися жити в ньому. Це точно збагатить нашу державу, економіку і наших людей", - заявив Шмигаль.

Земельна реформа в Україні

  • 15 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні комплексний законопроект про дерегуляцію у сфері земельних відносин (№2194).
  • Документ вважається важливим для земельної реформи та повноцінного запуску ринку землі в Україні. Однак його остаточне прийняття сильно затрималося.
  • 28 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який запроваджує ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.
  • 19 лютого 2021 року пройшла перша презентація проекту Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД) для президента Володимира Зеленського. Глава держави зазначив, що цей проект сприятиме повній цифровізації всіх процесів і даних в країні.
  • НІГД - це система, яка об'єднує дані різного типу (про землю, воду, ліси, природні ресурси, інфраструктуру, комунікації) на єдиній картографічній основі та забезпечує користувачам можливість простого пошуку і безперешкодного доступу до будь-яких даних на національному, регіональному та місцевому рівнях.
  • 25 лютого 2021 року в Мінагрополітики повідомили про те, що земельна реформа в Україні наближається до завершення.
  • 28 квітня 2021 року Верховна Рада прийняла комплексний закон про дерегуляцію у сфері земельних відносин, який вносить зміни до Земельного Кодексу та містить понад 100 статей – зокрема, про передачу державних земель громадам та перегляд повноважень Державної служби з питань картографії, геодезії та кадастру.
  • 29 квітня 2021 року в Мінагрополітики прокоментували передачу земель місцевим громадам.
  • Того ж дня, 29 квітня 2021 року, в ЄС розповіли, коли в Україні має стартувати земельна реформа.