REUTERS

Єврокомісія отримала підтвердження від Росії, що "Південний потік" зупинений, це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак в телефонній розмові з заступником голови ЄК Марошем Шефчовичем, повідомила прес-служба Єврокомісії, передає Прайм.

"Міністр Новак підтвердив замголови Шефчовичу, що Росія не буде продовжувати реалізацію проекту "Південний потік", - йдеться в заяві ЄК.

Розмова відбулася у розвиток міністерської зустрічі в Брюсселі колишніх країн "Південного потоку" 9 грудня, учасники якої, зокрема, припустили, що рішення Росії не має остаточного характеру, і попросили Шефчовича "отримати роз'яснення російської сторони".

Відео дня

Тепер, коли роз'яснення отримані, Єврокомісії належить очолити роботу "Високопоставленої робочої групи для пошуку нових рішень забезпечення енергобезпеки цих держав.

"Тепер ми інтенсифікуємо роботи з країнами Центральної та Південно-Східної Європи щодо формування єдиного ринку газу і диверсифікації джерел поставок газу. Такі завдання майбутнього енергетичного союзу, який є пріоритетом для нового складу Єврокомісії", - підкреслив Шефчович.

Читайте такожМедведєв звинуватив США у зриві проекту «Південний потік»

Учасники зустрічі 9 грудня визначили такі напрямки діяльності: формувати роботи з реалізації проекту "Південного газового коридору", що складається з декількох газопроводів, які проходять південь Росії через Кавказ і Туреччину до родовищ Каспію, будувати термінали зрідженого природного газу (ЗПГ), розробляти газові родовища на шельфі Чорного і Середземного морів, а також створювати систему вертикальних газопроводів" між Південно-Східною та Центральною Європою, щоб мати можливість оперативно перекачувати газ туди, де він потрібен.

Робочій групі належить визначити пріоритети цих робіт та обміркувати їх приблизну вартість, яка буде обчислюватися в десятках мільярдів євро.

Росія відмовилася від "Південного потоку" після того, як Брюссель у 2012 році запустив проти цього проекту розслідування на предмет його відповідності вимогам "третього енергопакету", який, зокрема, зобов'язував російську сторону віддати незалежним компаніям до 50% потужностей майбутнього "Південного потоку" для прокачування газу.

Коли РФ відмовилася від виконання цих вимог, Болгарія заблокувала будівництво трубопроводів, що паралізувало початок робіт з прокладання його морської ділянки дном Чорного моря. В результаті на початку грудня РФ відмовилася від реалізації цього проекту, прийнявши рішення перенаправити цей потік газу в Туреччину.