kievcity.gov.ua

Понад 1000 підприємств досі не уклали угоди про постачання електроенергії за правилами оновленого ринку електроенергії, попри те, що повинні були це зробити до 1 квітня. Це може призвести до відключення цих підприємств від електромережі уже найближчим часом, а оскільки низка з них мають велике значення для життєзабезпечення населення, це може призвести до катастрофічних наслідків. Про це в коментарі журналістам сказав керівник енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко.

«Одна з причин, чому ці підприємства не уклали угоди – наявність великих боргів і неготовність постачальників укладати угоди через ці борги. В результаті вони купували електроенергію у постачальника останньої надії, це компанія Укрінтеренерго, і знову не розраховувались. Склалась абсолютно критична ситуація. Її неможливо вирішити швидко, якщо ця проблема накопичувалася роками. На мій погляд, один з варіантів – уряд має зобов’язати Укрінтеренерго укладати угоди на звичайних умовах, не завищених з підприємствами, які мають дуже велике значення для держави з точки зору взагалі безпеки енергопостачання - це комунальні підприємства, лікарні, водоканали, шахти», - відзначив експерт.

За його словами, чиновники можуть зволікати, бо розраховують на те, що ситуація вирішиться сама собою. «Але може не обійтися. Взагалі, якщо державне підприємство не сплачує за електричну енергію…, то фактично це внутрішній дефолт держави, держава нездатна розраховуватися за своїми зобов’язаннями. Держава зобов’язана розробити фінансову схему, знайти фінансові кошти, щоб до 1 квітня ці підприємства уклали нові угоди, насамперед з Укрінтеренерго, за вже ринковими цінами, по нерегульованому тарифу. … Тому що в іншому випадку, ви самі розумієте, на період виборів, в період загострення відносин з Російською Федерацією до чого може призвести саме відключення водоканалів і інших системно, життєво необхідних закладів інфраструктури України», - додав Омельченко.

Відео дня

На його думку, без врегулювання цієї проблеми взагалі неможливо запустити буде ринок електричної енергії, адже відповідні зобов’язання щодо запуску ринку до 1 липня Україна взяла в угоді із Європейським Союзом. «Перенесення цих термінів – це негативний сигнал для наших міжнародних партнерів, для міжнародних фінансових установ», - відзначив Омельченко.

На його думку, спротив запровадженню ринку електроенергії чинять власники підприємств, для яких ціна електроенергії після запуску ринку виросте. «Але треба розуміти, що ціна в будь-якому випадку буде підвищуватися. Через те, що насамперед зростає частка зеленої енергії в енергетичному балансі, зростає паливна складова і т.д. Але, на мій погляд, краще запустити ринок і працювати по ринковим, зрозумілим правилам, коли споживач має можливість вибирати постачальника, ніж в умовах фактично адміністративного жорсткого регулювання цін», - підсумував експерт.