Ілюстрація REUTERS

Палата представників США схвалила законопроект, спрямований проти будівництва російського газопроводу «Північний потік – 2», в якому США вбачають загрозу енергетичній незалежності Європи.

Читайте такожКомітет Європарламенту схвалив газові директиву, яка стосується "Північного потоку-2"

Документ, розроблений конгресменами-демократами Адамом Кінзінгером і Біллом Кітінгом, повинен допомогти США, країнах Європи та Євразії зміцнити глобальну енергетичну безпеку і одночасно підтримати диверсифікацію джерел енергії та їх маршрутів поставок, пише «Голос Америки».

Відео дня

«Акт у підтримку європейської енергетичної безпеки та диверсифікації» був прийнятий 391 голосом «за», 24 «проти».

У законопроекті міститься заклик до уряду США вжити заходів до того, щоб скоротити залежність країн європейського регіону від російських енергоресурсів, сприяти збільшенню конкуренції на ринку, сприяти компаніям США, які інвестують в європейську енергетичну інфраструктуру, а також нарощувати експорт технологій та енергоресурсів до Європи.

«Я радий, що став свідком таких оперативних дій щодо цього законопроекту, і з гордістю приєднався до моїх колег, які сьогодні проголосували за його схвалення», – сказав Кінзінгер після голосування.

«Російська Федерація на чолі з Володимиром Путіним вже давно використовує енергоносії як зброю для примусу і маніпулювання європейськими країнами, – додав він. – Оскільки виробництво енергії в США зростає, у нас є чудова можливість підтримати наших союзників і надати альтернативу позиціям, на яких закріпилася Росія, в тому, що стосується джерел енергії».

Кінзінгер назвав законопроект «великим кроком вперед в справі підвищення глобальної енергетичної безпеки».

«Росія вже давно перетворила на зброю свій контроль над енергоносіями в Європі, – заявив конгресмен Кітінг. – Зіткнувшись із зростаючими загрозами нашій безпеці і безпеці наших союзників, ми повинні об'єднатися, як сильна і єдина коаліція».

Він зазначив, що законопроект сприятиме зміцненню співпраці між ЄС і США і приватним інвестиціям.

Сенат ще не голосував щодо цього законопроекту, але на його розгляді знаходиться аналогічний законопроект, внесений сенаторами від обох партій, включаючи Рона Джонсона, Джин Шахін, Марко Рубіо і Бена Кардіна.

Трубопровід, що належить російській енергетичній компанії «Газпром», знаходиться в центрі міжнародної уваги з тих пір, як у 2014 році Росія анексувала Крим. Німеччина намагається переконати інші країни підтримати проект. Однак адміністрація президента Дональда Трампа виступає проти будівництва трубопроводу.

Східноєвропейські, скандинавські та прибалтійські країни турбуються, що «Північний потік – 2» зробить Європу заручницею Москви, тоді як країни Північної Європи, особливо Німеччина, загострюють увагу на економічних вигодах.

«Північний потік – 2» – один із декількох російських проектів щодо забезпечення прямого доступу провідного світового виробника газу до його найбільших європейських ринків в обхід України.

Минулого року президент США Дональд Трамп підписав закон, що дає йому право вводити санкції проти компаній, що беруть участь у проекті, мотивуючи це тим, що Німеччина може стати "полонянкою" Москви.

У відповідь Москва назвала атаки Трампа спробою просування американського зрідженого природного газу в Європі.

В кінці минулого року Палата представників США схвалила резолюцію, спрямовану проти будівництва російського газопроводу «Північний потік – 2» вартістю 11 мільярдів доларів у зв'язку з побоюваннями, що цей проект посилить контроль Кремля над поставками енергоносіїв до Європи.

У резолюції, підтриманій законодавцями від обох партій, йшлося, що трубопровід є «радикальним кроком назад для енергетичної безпеки Європи та інтересів США».

Документ закликав уряди європейських країн відмовитися від участі в проекті і також закликав президента Трампа «використовувати всі наявні засоби для підтримки європейської енергетичної безпеки».