«Енергоатом» розкритикував пропозицію НКРЕКП / фото bykvu.com

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" розкритикувала пропозицію Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), покласти на компанію компенсацію різниці між ринковою і регульованою ціною електроенергії для населення за рахунок очікуваного надприбутку компанії.

Про це журналістам повідомив президент "Енергоатома" Юрій Недашковський.

«В рамках закону було передбачено усунути перехресне субсидування, але вони (регулятор - УНІАН) цього не зробили. І в результаті, з'явився дуже великий дисбаланс між ціною, за яку споживає населення, і реальними витратами на виробництво і поставку», - зазначив він.

Відео дня

За словами Недашковського, для вирішення цієї проблеми НКРЕКП запропонувала покласти цей обов'язок на «Енергоатом», пояснивши це очікуваним надприбутком компанії, джерел якого, на його думку, немає і не може бути.

«Вони (регулятор – УНІАН) вважали, що «Енергоатом» заробить більше 100 млрд грн прибутку, незрозуміло звідки, і віддасть 66 млрд грн на населення і 15 млрд грн віддасть на «зелені» об'єкти, і ще щось залишиться йому. Вони зробили дуже некоректні розрахунки, ми їх розкритикували», - сказав він.

На думку глави нацкомпанії, для того, щоб отримати такий прибуток - потрібно діючий тариф збільшити у 2,5 раза, а за такої ціни на ринку її (електроенергію - УНІАН) ніхто не купить.

Як зазначив Недашковський, запропонований НКРЕКП варіант не був підтриманий і Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

«У нас є варіанти вирішення цієї ситуації, передбачені законом, коли це все включається в ціну оператора системи передачі - «Укренерго», і тоді це нормально укладається в тариф і розподіляється між усіма учасниками ринку пропорційно до їх товарної продукції», - сказав він.

На думку президента «Енергоатома», також можливий варіант, коли різниця в ціні на електроенергію компенсується за рахунок всіх учасників ринку, це включається ним у тариф.

Як повідомляв УНІАН, «Енергоатом» у 2018 році збільшив чистий прибуток на 21% - до 4,631 млрд грн, тоді як 2017 рік підприємство завершило з чистим прибутком 3,822 млрд грн.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.