Ілюстрація REUTERS

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович наполягає на якнайшвидшому відновленні тристоронніх переговорів щодо транзиту газу між Росією, Україною та ЄС.

Читайте такожРосія може зупинити транзит газу через Україну до завершення "Північного потоку-2" - Коболєв

Про це він повідомив в ході брифінгу.

Відео дня

"Через кілька тижнів я поїду до Москви і там передам також посил, що Європейський Союз хоче і має намір якомога швидше відновити ці переговори. Нам потрібен дуже швидкий прогрес. Мова йде не тільки про те, щоб знайти рішення до прийдешньої зими, але і про те, щоб укласти новий довгостроковий контракт про транзит природного газу", - сказав Шефчович.

За його словами, укладання такого договору буде найкращою новиною для всіх залучених сторін: Росія зможе показати, що вона надійний постачальник, Україна покаже, що вона надійний транзитер газу, а Європейський Союз покаже, що він надійний споживач газу.

"Ми хотіли б, щоб був відповідний позитивний результат до літа або на початку осені, але, звичайно, я хотів би, щоб у нас був позитивний результат до початку літніх канікул", - додав Шефчович.

Віце-президент Єврокомісії зазначив, що в даний час він веде обговорення для визначення місця проведення зустрічі.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Чергові тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року були заплановані на травень цього року.