Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови про відокремлення газотранспортної системи від «Нафтогазу України» за моделлю ownership unbundling, передавши під управління "Нафтогазу" нового оператора ГТС - компанію «Магістральні газопроводи України» (МГУ) - до 1 січня 2020 року.

Читайте такожРадники європейських компаній розпочали роботу над створенням оператора ГТС України

Про це йдеться в опублікованій постанові уряду від 5 червня.

Відео дня

Так, постанова уряду зобов‘язує Міненерговугілля, Мінекономрозвитку розробити до 20 червня проект акта про передачу "Нафтогазу" повноважень з корпоративного управління «МГУ», який має передбачати безумовне повернення повноважень з корпоративного управління від "Нафтогазу" до Міненерговугілля не пізніше 1 січня 2020 року.

Також, Кабмін зобов'язав внести на розгляд уряду проект акта щодо визначення компанії «Магістральні газопроводи України», яка управляє активами "Укртрансгазу" або володіє цим майном на основі речового права.

Уряд також зобов'язав "Нафтогаз" і "Магістральні газопроводи України» до 1 серпня подати до НКРЕКП заявку на проведення сертифікації оператора газотранспортної системи, а також документи для встановлення тарифів на послуги з транспортування природного газу.

Довідка УНІАН. У 2016 році Кабмін ухвалив рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України». У той же час менеджмент національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» створив у структурі діючої держкомпанії «Укртрансгаз» нову філію - «Оператор ГТС України».

Виділення ГТС у нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідні для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення чинного контракту з «Газпромом».

На початку 2019 року «Нафтогаз» створив нову компанію - «Оператор газотранспортної системи України», 100% власником якої є АТ «Укртрансгаз», у рамках реалізації чергового етапу відокремлення оператора ГТС і залучення європейського партнера до її управління.