Ілюстрація / REUTERS

Президент Володимир Зеленський планує обговорити з президентом США Дональдом Трампом питання протидії будівництву газопроводу «Північний потік-2», який Росія разом з європейськими країнами споруджує в обхід України.

Про це президент заявив сьогодні у Львові під час представлення нового голови Львівської облдержадміністрації Маркіяна Мальського.

Читайте такожДо будівництва «Північного потоку-2» приєднаються ще понад 20 кораблів

Відео дня

«Що реально може працювати? Тому що пані Меркель, пан Макрон, думаю, не будуть впливати на продовження будівництва «Північного потоку», тому що на них впливає дуже сильно локальний бізнес, вони нічого з цим зробити не зможуть. Тому єдине рішення цього питання – у мене буде зустріч у Сполучених Штатах з президентом Америки. Це – єдина людина, яка, я впевнений, вирішить це питання у бік України», - сказав Зеленський.

(За даними Посольства України у США, Трамп запросив Зеленського відвідати Вашингтон, однак дата візиту ще не визначена – УНІАН).

Також Зеленський зазначив, що майже всі європейські держави вже давно визначилися з позиціями стосовно будівництва «Північного потоку-2».

«Питання в тому, що робити з «Північним потоком-2»? Ми вже розуміємо, що, крім Данії, вся Європа буде підтримувати будівництво «Північного потоку». Нічого приховувати. Це як повернення Росії до ПАРЄ. Питання вирішено вже давно, дуже давно, не треба спекулювати, що це при нас сталося. Нас ніхто не запитує», - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Трамп заявив, що США вивчають можливість запровадження санкцій проти учасників будівництва газопроводу "Північний потік-2" у Балтійському морі.

3 червня в базі Конгресу США був опублікований законопроект, яким передбачається запровадження санкцій проти кораблів і компаній, задіяних у будівництві газопроводу «Північний потік-2».

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції. При цьому Данія, через територію якої газопровід також має проходити, відповідного дозволу не дала.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

За оцінками експертів, у результаті припинення транзиту природного газу через територію України наша країна може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.