Росія нарощує видобуток газу, який немає кому продавати / фото УНІАН

Компанія «Газпром» похвалилася рекордним рівнем видобутку газу. Щоправда, не відомо, що їй тепер робити з такою кількістю палива. Оскільки продажі падають як всередині Росії, так і за кордоном.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на звіт «Газпрому», в якому вказано, що впродовж семи місяців цього року компанія видобула 294,5 мільярда кубометрів газу, що на 1,9% більше у порівнянні з попереднім роком.

«Це максимальний об’єм видобутку за аналогічний період з 2011 року», - похвалилися в компанії.

Відео дня

Читайте такожУкраїна запасла на 23% більше газу у порівнянні з липнем 2018 року

Водночас, у звіті зазначено, що попит на продукцію «Газпрому» в Росії скоротився на 1,4% або на 2 мільярди кубометрів. І це попри зростання у липні на 8,2%. Таким чином, компанія втрачає російський внутрішній ринок. Його частка тепер не дотягує до 70%. Це наслідок зростання конкуренції з боку компаній «Новатэк», «Роснефть», «Лукойл» й менших фірм, які пропонують більш гнучкі умови поставок.

Але сам «Газпром» не бореться за внутрішній ринок, регульовані ціни на якому в рази менші від тієї, яку платять іноземні клієнти. А в експорті «Газпром» лишається монополістом. Жодна російська компанія не намагається з ним змагатися. Однак, і тут за сім місяців 2019 року продажі впали. Закордонні споживачі купили у російської компанії на 4,8% менше газу, ніж торік. Тобто вона не продала 111,5 мільярдів кубометрів. У «Газпромі» хваляться списком країн, які збільшити замовлення. Приміром, Угорщина купує цього року на 58,4% більше газу, Чехія – на 41,5%, Австрія – на 30,6%, Словаччина – на 28,1%, Нідерланди – на 10%, а Франція – на 3,5%. Ці відсоткові значення мають хороший вигляд. Але насправді всі ці країни за виключенням Франції не так вже й багато купують у «Газпрому» газу в абсолютних цифрах. Кожна з них споживає менше, ніж, наприклад, Польща.

Читайте такожКомітет Сенату США підтримав санкції проти будівельників "Північного потоку-2"

Спад попиту на російський газ спостерігається на ключових для Москви ринках: у Німеччині, Туреччині, Італії, Польщі, Великій Британії, а також в Греції, країнах Балтії й Білорусі. Однак, в «Газпромі» про це не люблять згадувати.

Президент компанії Олексій Міллер зайняв позицію великого оптиміста, очікуючи, що йому вдасться за підсумками року продати 198-201 мільярд кубометрів газу. Але це малоймовірно. Не відомо, що «Газпром» буде робити з надлишком газу, який йому не вдасться продати. Росія розраховує, що Україна знову почне купувати у неї газ, якщо ціна скоротиться на 25%. Але це теж навряд чи станеться. Тому що сьогодні зріджений газ на ринку Європи дешевший, ніж той, який Москва постачає через трубопроводи.